Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Виявляється, для них ми всі деструктивні! Реформування освіти

news_1576268026_5df3f0fa397.jpg

В п'ятницю, 17.03.23 р., відбулися збори управління освіти та науки Славутицької міської ради, міського голови та депутатів з батьківським загалом ЗЗСО та батьками майбутніх першокласників. На ціх зборах в анонсі пропонувалося ОБГОВОРИТИ питання реформування системи освіти міста Славутич.

В п'ятницю, 17.03.23 р., відбулися збори управління освіти та науки Славутицької міської ради, міського голови та депутатів з батьківським загалом ЗЗСО та батьками майбутніх першокласників. На ціх зборах в анонсі пропонувалося ОБГОВОРИТИ питання реформування системи освіти міста Славутич.

Сказати, що всі ми в шоці від цієї зустрічі, не сказати нічого...

1. Без альтернативних варіантів розвитку подій, нам запропонували три варіанти реформування закладів освіти:

ПЕРШИЙ: в період з 2023 року по 2027 рік, не набираючи учнів в перші класи всіх шкіл, крім 2, перетворити 1, 3, 4 школи в гімназії (5-9 класи); в 2 школі залишити початкову школу, а в ліцей "віддати" старшокласників (10-11 (12) класи).

ДРУГИЙ: зробити те саме, але швидко - з 01.09.23 року;

ТРЕТІЙ: закрити одну зі шкіл.

Використовуючи маніпуляції "оберіть із трьох найгірших варіантів найкращій" та спотворюючи діюче законодавство, начальник управління освіти пані Єрьоміна, спробувала донести до присутніх, що вибору ми не маємо, всі вимушені підкоритися рішенню управління освіти і саме воно буде прийняте Славутицькою міською радою.

2. Не хочу вдаватися в подробиці, хто бачив відео зборів у 4 школі від 06.03.23 р., той розуміє, що законодавство передбачає й інші можливості розвитку подій (я там посилалася на норми законів та надавала пояснення). Але саме враховуючи це, 1, 3 та 4 школи на зборах шкіл прийняли свій 4 варіант - рішення про те, що не здійснювати перепрофілювання закладу, а перейменувати його в ліцей та створити всередині закладу три структурні підрозділи (початкова школа, гімназія і ліцей). Тобто, залишити все як є, враховуючи, що законодавство це дозволяє.

Хочу зазначити, що цей процес втілення своїх бажань пані Єрьоміною, з акцентом на необхідність заповнити 2 школу, почався ще у серпні 2022 року, коли директорам надали вказівку формувати мережу та стратегію розвитку закладу вже за новим баченням управління освіти (за другим варіантом) і втілити його повинні були з 1 січня 2023 року.

Але тоді ми всі разом: батьки, діти, вчителі та адміністрація 1 та 4 шкіл зібралися та прийняли рішення, яке було в інтересах всіх нас - відкласти всі ці нововведення до 2027 року (або пізніше, якщо законодавець знову перенесе дату введення реформи: спочатку це був 22 рік, потім 25, зараз 27...). Оформили все це протоколами та передали в управління освіти та до Славутицької міської ради... Крім того, міський голова на Педагогічній Конференції у серпні пообіцяв батькам, що ніхто нічого реформувати зараз не буде і не буде нервувати дітей, батьків та вчителів, особливо, під час війни. Але, нажаль, всі порушили свої обіцянки і місяць тому почалася нова хвиля втілення всіх цих нововведень.

Ми знову ж зібралися у школах та підтвердили серпневі рішення. Наша позиція не змінилася. Крім того, до нас приєдналася 3 школа, де також 13.03.23 р. пройшло зібрання та було прийнято аналогічне рішення.

3. Але найстрашніше було інше: ні управління освіти, ні депутатів, ні міського голову рішення людей не цікавило. Ніна Анатоліївна відповіла, що це ваша думка, у нас інша і ми Славутицькій міській раді пропонуємо свою без альтернативи.

Наскільки ж можна не поважати педагогічні колективи, батьків та учнів, щоб не слухати їх. Ми намагалися розповісти про адаптацію, підлітковий вік, проблеми інклюзивних дітей, проект "Інтелект-класс", скорочення часів у вчителів, втрату роботи під час війни та невизначеність майбутнього, про те, як будуть добиратися першачкі з Добринінського до 2 школи, про законодавчо визначену територіальність закладів освіти, про право дітей вчитися там, де вчиться старший брат/сестра або працює мама/тато, про те, що це не на часі і нам і так важко після ковіду, враховуючи дистанційне навчання, сирени, війну... Ми спробували нагадати, що повноважень у управління освіти вирішувати такі питання за школи та без врахування їх думки, нема, адже, законодавець передбачає автономність та незалежність закладів освіти. Але нас не чули... Ігнорування, байдужість, бажання зробити так, як хочеться...

Нас не чули та нас не почули.

Було соромно дивитися на начальника управління освіти, яка затикала рота батькам, робила вигляд, що не помічає, коли до неї звертаються, чмокала та кривлялася, всім своїм виглядом показуючи свою зневагу до людей...до своїх підлеглих, до колег, до присутніх батьків... А міський голова мовчки сидів і дозволяв їй це робити... Як вам взагалі можна дозволити вирішувати долю наших дітей, як вам взагалі можно дозволити керувати людьми...? Ви ж їх зневажаєте, не чуєте, принижуєте? Соромно за вас.

4. Звичайно ж, ми не здамося. Сподіваємося, що депутати Славутицької міської ради нас почули та одностайно приймуть запропоноване закладами освіти рішення. Адже ви - представники мешканців, територіальної громади та зобов'язанні захищати інтереси своїх виборців.

Сподіваємося, міський голова також прийме правильне рішення та зупинить це свавілля начальника управління освіти.

P.S. Єдине, за що хочу подякувати Ніні Анатоліївні, так це за те, що всі її дії призвели до об'єднання всіх сторін учбового процесу та закладів освіти між собою. Такими сильними, такими дружніми та такими впевненими в собі ми ще ніколи не були. І ми не здамося!

Посилання на відео зборів в 4 школі: https://youtu.be/8L7Qqay85L8

Посилання на виступ Тетяни Кебкало з цієї зустрічі: https://fb.watch/jmUlG1oNyu/

Елена Радченко Горная, депутат Славутицької міської ради