Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Кассандра - Леся Українка

228439172_4634634456569413_8207085704664629471.jpg

Нарешті неділя. Можу розповісти про емоційно-психологічну драму самої Лесі Українки, так яскраво описану в «Кассандрі».

Нарешті неділя. Можу розповісти про емоційно-психологічну драму самої Лесі Українки, так яскраво описану в «Кассандрі».

Вас може відлякувати книга, сам твір. Не знаєте, з якого боку підійти, як прочитати – «він же бозна-коли написаний і вже застарів».

Такі твори, як «Кассандра» не старіють. Він блискуче «адаптований» для сприйняття, а вірніше - зіграний на сцені Театру імені Івана Франка і слухається на одному диханні на Радіо Культура у програмі Світлана Гудзь-Войтенко «Вистава без антракту» в двох частинах. Посилання нижче.

Про що цей твір - можете почитати у будь-яких анотаціях.

АЛЕ…

КАССАНДРА – це сама ЛЕСЯ УКРАЇНКА. Образ Кассандри - це ДРАМА РОЗУМНОЇ ЛЮДИНИ, яка здатна бачити наперед. Чому? Бо добре знає мотиви поведінки людей. Її розум і знання передбачають те, що не видно іншим.

Як ставляться до «віщувань» Кассандри? Їм не вірять, а розумну жінку звичайні, забобонні люди, звинувачують у тому, що вона … накликає біду.

Така ДОЛЯ РОЗУМНОЇ ЛЮДИНИ, здатної ПЕРЕДБАЧАТИ - ПЕЧАЛЬНА У БУДЬ-ЯКОМУ СУСПІЛЬСТВІ. Вона приречена на самотність і нерозуміння людьми.

Ось в чому головна думка драми, Касандри - Лесі Українки.

За талантом, глибиною образів і розумінням суспільних процесів – вона Лариса Косач-Квітка, в числі найвищих проявів української духовності у мистецтві…

… І зверніть увагу, твір написаний більше ста років тому про… міфічні події кількох тисячоліть тому… у виставі, що поставлена у 1971 році, коли імперія СРСР боролася з «українським націоналізмом», як і в часи Лесі… І така СУЧАСНА !

Отже перша частина: http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html...

І друга частина твору у Виставі без антракту на Радіо Культура : http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-archive.html...

Владислав САВЕНОК, чернігівський тележурналіст, письменник, відповідальний секретар у Журналі "Літературний Чернігів"

2021 р.