Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Що зміниться в Росії та Україні. Американський політолог Френсіс Фукуяма і екс-посол США Майкл Макфол – про майбутнє двох країн і всього світу

26 квітня в Києві відбулася лекція НВ "Діалоги про майбутнє", в рамках якої відомий американський політолог, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма та екс-посол США в Росії Майкл Макфол обговорили перспективи розвитку України і світу

26 квітня в Києві відбулася лекція НВ "Діалоги про майбутнє", в рамках якої відомий американський політолог, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма та екс-посол США в Росії Майкл Макфол обговорили перспективи розвитку України і світу

Френсіс Фукуяма вже багато років приїжджає в Україну і пояснює це тим, що саме тут розташований маяк надії для багатьох інших країн Європи і світу.

"Інша частина регіону стежить за тим, як ви розвиваєтеся, і чи зможете здійснити перехід до сучасної держави. І якщо ви зазнаєте поразки, це стане нищівною подією для всього регіону ", – вважає політолог.

На думку Фукуями, за останні роки Україна зуміла провести чимало важливих реформ. "Але ваше найбільше надбання – це люди", – зазначив професор.

Відповідаючи на запитання модератора лекції, колишнього міністра економічної торгівлі Павла Шеремети про те, як проводити реальні зміни в Україні, Фукуяма зауважив: "Адаптуйте свої цілі до реалістичного сценарію. Наш підхід полягає в тому, щоб вивчити успішні кейси інших країн, але не для того, щоб просто імпортувати конкретне рішення в вашу державу. У більшості випадків це не спрацює. Ідея в тому, щоб кожен, хто проводить зміни, був максимально інтегрований у систему в місцевому контексті, але водночас знав історичні прецеденти. Розуміння інтересів усіх сторін допомагає створювати коаліції з тих, що прагнуть до трансформації".

Фукуяма вважає, що однією з головних проблем, з якою стикається зараз не тільки Україна, а й увесь світ, є розквіт популізму. І тому є три основні причини. Перша – економічна. "Багатства, що накопичуються починаючи з 1970-х, розподілялися нерівномірно і зосереджувалися в руках невеликої кількості людей", – зазначив професор. Друга причина – політична. За словами Фукуями, багато демократій показали свою неефективність у вирішенні проблем. І третя причина – культура та ідентичність. Природа глобалізації і властивий для неї рух людей через кордони багатьох засмутила, вважає Фукуяма. "Міграція – єдине, що змушує людей голосувати за популістів", – впевнений американський політолог.

До речі, найяскравішим популістом спікери називають президента США Дональда Трампа. "Втім, він не став би президентом, якби у нього не було такого високого рівня підтримки серед американців, який у нього є і зараз", - зауважив Фукуяма. Він упевнений, що американці розділені по лінії цінностей і серед них є багато тих, кому подобається президент РФ Володимир Путін. "Адже він підтримує релігію, традиційну сім'ю, протистоїть ліберальним європейським цінностям".

Цінності російського лідера поділяє і Дональд Трамп. Так вважає Майкл Макфол, який займав за часів Барака Обами пост посла США в Росії, куди через різкі висловлювання йому наразі в'їзд заборонено. За словами Макфола, сьогодні у США існує два вектори поведінки щодо РФ.

"Перший вектор – політика адміністрації президента, держдепу і міністерств – хороша і послідовна, – сказав Макфол. – Але є Дональд Трамп, який не згоден з політикою власної адміністрації. А коли президент не згоден з власною адміністрацією, подібна шизофренія небезпечна".

Майкл Макфол не береться пророкувати майбутнє американо-російських відносин, але з усмішкою заявляє: "Путін не буде при владі 100 років".

"Хоча, на жаль, вірю в те, що він там надовго. Оскільки у нього немає стратегії виходу з влади, він не знає, що може бути після нього. До того ж його оточення тисне і хоче, щоб він залишався".

За спостереженнями посла, частина росіян підтримує свого президента і навіть хоче бачити з його боку жорсткіші дії. Проте, існує і велика спільнота, яка вважає, що напад на Україну – помилка. "Після Путіна ці люди будуть намагатися рухати Росію в правильному напрямку", – додав екс-посол.

Зрештою, Майкл Макфол і Френсіс Фукуяма впевнені: відповідальність за майбутнє своїх країн несуть саме громадяни, а не їхні лідери. І вже точно не Вашингтон.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: