Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Грузія надіслала Україні запит на екстрадицію Саакашвілі

Міністерство юстиції отримало запит від Головної прокуратури Грузії на арешт і видачу колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі, інформує 1News з посиланням на Інтерфакс-Україна. Про це сказав заступник міністра юстиції...

 
Міністерство юстиції отримало запит від Головної прокуратури Грузії на арешт і видачу колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі, інформує 1News з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Про це сказав заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов на прес-конференції в Києві у вівторок.

“Україна отримала запит про розшук, взяття під варту і екстрадицію Міхеіла Саакашвілі. Запит Головною прокуратури Грузії був адресований Міністерству юстиції України і Генеральній прокуратурі України”, – сказав він.

Пєтухов зазначив, що за даними Головної прокуратури Грузії, Саакашвілі виступає обвинуваченим в 4 чотирьох кримінальних провадженнях, відкритих за такими статтями Кримінального кодексу Грузії:

Ст. 182, яка передбачає відповідальність за привласнення, розтрату або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах; ст.333 і ст.117 – зловживання службовим становищем посадовою особою, вчинене шляхом насильства або із застосуванням зброї; ч.2 ст.332 – зловживання становищем посадовою особою.

Заступник міністра юстиції повідомив, що рішенням судді колегії у кримінальних справах Тбіліського міського суду від 2 серпня 2014 року Саакашвілі було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
Нагадаємо, раніше 1News повідомляло, що раніше Грузія вже двічі зверталась до України з приводу видачі Саакашвілі, проте наша країна відмовляла.

Згодом Президент України Петро Порошенко заявив, що не обговорював під час візиту до Грузії питання екстрадиції колишнього грузинського президента Міхеіла Саакашвілі.

В Грузії Михайло Саакашвілі є фігурантом відразу декількох кримінальних справ. Його звинувачують в насильницькому розгоні протестної акції в центрі Тбілісі в листопаді 2007 року; в організації умисного заподіяння тяжких ушкоджень здоров’ю депутату Валерію Гелашвілі; в розтраті 9 мільйонів ларі бюджетних коштів на особисті потреби.

Наприкінці липня Адміністрація Президента України підтвердила, що Михайла Саакашвілі позбавили українського громадянства.

1 вересня Петро Порошенко розповів, чому позбавив громадянства Михайла Саакашвілі.
Сам Саакашвілі заявив, що має намір повернутися у Україну 10 вересня.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: