Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Код української нації: що означають символи на вишиванці

Код української нації: що означають символи на вишиванці фото

День вишиванки, свято, яке покликане зберегти народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, цього року відзначатиметься 18 травня.

Як з'явився День вишиванки

Вперше день у вишиванках провели у Чернівцях. Студентка місцевого університету запропонувала своїм друзям одягти вишиванки на лекції. Ідея швидко завірусилася і її несподівано підтримали дуже багато студентів цього університету, а до них підключилися і викладачі.

Декілька років День вишиванки відзначали лише у Чернівцях, але потім традицію передали до інших навчальних закладів та міст України.

А потім встановили одну дату для всіх українців – третій четвер травня. Нині цієї традиції дотримуються практично всі жителі України, а також українці, які живуть в інших країнах.

Як відзначають День вишиванки

Основна традиція – цього дня головним елементом одягу стає вишиванка. Діти та підлітки вирушають на навчання у вишитих сорочках та блузках, а дорослі одягають національний одяг на роботу. Цього дня на вулицях майже всі люди – у вишиванках.

У мирний час цього дня проводили різноманітні культурні заходи, організовували флешмоби та паради вишиванок. У 2023 році проводити масові заходи не будуть - через повномасштабне вторгнення Росії та військові дії.

Що потрібно знати про вишиванки

Зараз вишиті сорочки, блузи та сукні – елемент святкового одягу. А до XX століття вишиванка вважалася повсякденним одягом. З брюками та піджаком першим вишиту сорочку одягнув Іван Франко.

У XVII столітті вишиванку носили лише вищі та багаті верстви населення. А ось козаки такі сорочки не носили. У селах вишиванки почали носити значно пізніше.

Дуже важливе значення має візерунок на вишиванці – це своєрідний код, за символами якого можна прочитати потаємне послання.

Види орнаменту відрізняються не тільки від регіону до регіону, а й від сім'ї до сім'ї. Вони передаються з покоління до покоління.

Значення символів у вишиванці

ромб – символ родючості, поліпшення добробуту сім'ї;

квадрат - баланс, гармонія, удача та порядок;

спіраль – циклічність часу, символ змін;

сварги (нагадують половину цифри 8) – сила духу;

восьмикінцева зірка - символ возз'єднання чоловічого та жіночого початків, посилює інтуїцію;

хрести - захист від темних сил, гармонія та духовне просвітлення;

калина - безсмертя роду та довголіття сім'ї;

ромашка - символ кохання та юності;

маки - потужний захист від зла, наближення до виконання бажань.

Вважається, що у вишиванці має значення абсолютно все – тканина, нитки та їх колір. Є візерунки жіночі та чоловічі, є дитячі.

Орнаменти вишиванки у різних регіонах України

АР Крим: вишивка відрізняється від більшості типових на материковій Україні. Важливими тут є контрасти, де використовують квітчасті орнаменти з ніжними кольорами, правильно підбираючи кожну квітку.

Вінницька область: характеризується використанням кольорів білого та червоного, а також різноманітних візерунків квітів та геометричних форм.

Волинська область: характеризується використанням геометричних форм та абстрактних візерунків. Це можуть бути різні геометричні фігури, які доповнюють одна одну.

Дніпропетровська область: манжети рукавів та виріз горловини вишивали кольоровими нитками та чорним плисом. У вишитій сорочці переважали червоний та чорний кольори.

Донецька область: прикрашали вишиванки візерунками квітів і рослин, а також птахів. Щоб вишивка була об'ємною, використовували нитки різних текстур.

Житомирська область: характерний дрібний хрестик червоний із чорним або синім кольором, який повністю вкривають рукав сорочки. Найпоширенішими мотивами є ламані лінії, восьмикутна зірка, ромб.

Закарпатська область: візерунки на вишиванках закарпатського регіону часто мають геометричний орнамент та нагадують хустини з глибокими та яскравими кольорами. Часто використовуються соняшники, квіти, зірки та рослинні мотиви.

Запорізька область: характеризується використанням багатьох кольорів та натуральних мотивів, таких як гриби, квіти та тварини.

Івано-Франківська область: тут на вишиванках зображуються кольорові візерунки з елементами рослинного та геометричного орнаменту. Традиційні візерунки містять сонечка, ромашки, квіти та гори.

Київська область: вишиванки з Київщини часто виконуються на білому або блакитному полотні з використанням червоного, чорного та золотистого кольорів. Традиційні візерунки містять зображення квітів, птахів, геометричних мотивів та символів.

Кіровоградська область: вишиванка має дуже реалістичні орнаменти: якщо вишивали гроно винограду, то був присутній навіть блиск виноградин та тонесенькі вусики. Червоний та чорний кольори полюбляли і найчастіше використовували.

Луганська область: вишиванку оздоблювали по нижньому краю плетеною мережкою багатоколірними орнаментами, виконаними дрібним хрестиком та півхрестиком, іноді грубою ниткою. Домінують геометричні та рослинно-геометричні візерунки.

Львівська область: на білому полотні вишивали геометричні орнаменти або вишиті елементи, які виділялись та ставали об'ємними — між візерунками залишають чисте полотно.

Миколаївська область: своєрідність вишиванкам надавав чотирикутний виріз навколо шиї та рукавів, який шили прямим кроєм з вільним викінченням, без складання у зап’ясті.

Одеська область: верхній край рукавів призбирували, а нижню вишивали геометрично-рослинним візерунком у техніці хрестика. Основними кольорами були червоний, чорний, синій та жовтий.

Полтавська область: ця вишивка характеризується використанням намистинок, паєток та складних візерунків, таких як китиці та квіти.

Рівненська область: на лляному білому полотні основною була біла нитка візерунку. Вишиванка майже не мала різноманітних доповнень та кольорових прикрас.

Сумська область: вишиванки з цього регіону мають складні, витончені візерунки зі зображенням рослин, тварин та символів, пов’язаних із духовними переконаннями людей цього регіону.

Тернопільська область: орнаменти вишивали кольоровими бавовняними нитками згущеними стібками, якими обводили певні візерунки уздовж усього рукава сорочки.

Харківська область: вишиванку вишивали товстою ниткою, завдяки чому орнамент набуває рельєфності. Особливістю вишиванок є поліхромні візерунки, виконані напівхрестиком або хрестиком.

Херсонська область: на вишиванках з цієї області часто зображуються хрести та рослинні мотиви у білих, чорних та червоних кольорах.

Хмельницька область: на вишиванках з цього регіону зображуються візерунки, пов’язані з природою та гірським ландшафтом — це гірські квіти, птахи, сонце та місяць.

Черкаська область: Геометричні та рослинні мотиви на вишиванках виконували червоною ниткою.

Чернівецька область: на вишиванках з цього регіону зображуються візерунки, пов’язані з природою та гірським ландшафтом — це гірські квіти, птахи, сонце та місяць.

Чернігівська область: ця вишивка характеризується використанням густої вишивки та великої кількості геометричних візерунків.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: