Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як зміняться ціни на пальне з підняттям ПДВ 20%?

Як зміняться ціни на пальне з підняттям ПДВ 20%? фото

Повернення податку на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20% на пальне з 1 липня 2023 року може додати до ціни бензину приблизно 11 грн за літр, дизпаливи — до 8 грн за літр, скрапленого газу — до 3 грн за літр. Про це в ефірі “Єдиного телемарафону” розповів керівник Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

“Податки були скасовані в березні минулого року. В країні був перший шок. Ціни на нафту зросли до 140 дол за барель — рекордний рівень з 2008 року. Тоді основною метою зниження податків було захистити споживачів від зростання цін. І ця задача була виконана. Тоді було державне регулювання цін, скасовані податки потрапили у формулу розрахунку цін, і відповідно ціна не зросла. Це було таке політичне рішення, і воно мало ефект”, — сказав Куюн.

Він пояснив, що податки на пальне — акцизний збір, ПДВ — це податок на споживача. Є податок — ціна зростає, нема податку — падає. Яким буде це зростання, буде залежати від того, яка буде на той момент  світова вартість пального.

Генеральний директор мережі АЗС, експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук в ефірі телемарафону “Єдині новини” сказав, що зниження податків — це був єдиний і можливий внесок держави в подоланні паливної кризи, яка відбулася в березні-квітні 2022 року.

“І казати, що це дало додатковий заробіток операторам ринку, це взагалі маячня. Тільки завдячуючи героїчним зусиллям учасників ринку,  ця криза була подолана. А те, що держава запровадила пільговий режим, це було те можливе, що вона могла зробити на ринок. Оте недолуге державне регулювання цін було скасовано аж 20 травня минулого року, вже після того, як кризу стабілізували. Але це також сприяло тому, що ринок почав наповнюватися”, — сказав Косянчук.

Коментуючи можливе зростання цін на пальне, Косянчук сказав: “Зараз бензин 47 грн за літр. Додаєте 10-11 — отримуєте 58 грн за літр. Це майже та ціна, яка була в квітні. По дизпаливу — 47,5 грн, додаємо 7-8 грн. Бачимо, що ціни кризового періоду”.

Раніше голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев в інтерв'ю РБК-Україна розповів, що з 1 липня ПДВ на паливо відновиться до довоєнних ставок, які були на рівні 20%.

"Я вважаю, що зниження цих ставок було величезною помилкою. Це абсолютно ніяк не вплинуло на ціну палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів", — сказав Гетманцев.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: