Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Антологія есеїв українських інтелектуалів «Воєнний стан» — відтепер англійською

Антологія есеїв українських інтелектуалів  «Воєнний стан» — відтепер англійською фото

Антологія есеїв українських інтелектуалів та інтелектуалок про російсько-українську війну «Воєнний стан» від видавництва Meridian Czernowitz вийшла англійською мовою.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці видавництва.

Передмову до цієї збірки написав Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний. 

«2022-ий рік уже став історією. Ця цифра назавжди закарбована в нашій пам’яті… Важливо, щоб правдива історія цього року не загубилася. Щоб вона звучала у світі українським голосом, щоб вона збереглася у видатних творах для майбутніх поколінь. Бо правда – це один із найточніших різновидів зброї. Тому хочу подякувати українським письменникам та письменницям за те, що тримають культурний фронт, доказом чого слугує ця антологія, – стверджує він. – Воєнний стан – це не тільки правовий режим існування держави під час війни. Це ще й нагадування про козацький стан – військовий табір, що ставав фактично фортецею в часи воєн і битв. Минулого року вся наша країна перетворилася на такий стан – нездоланну фортецю, над якою майорить синьо-жовтий прапор. Упевнений, що завдяки мужності й професіоналізму українських воїнів, завдяки єднанню українського суспільства і за дружньої підтримки наших партнерів у світі ця фортеця поверне собі всі свої території. Слава Україні!»

Автори й авторки 35 есеїв, що увійшли до англомовного видання “State of War”: Алім Алієв, Софія Андрухович, Юрій Андрухович, Станіслав Асєєв, Христина Венгринюк, Тамара Гундорова, Лариса Денисенко, Любомир Дереш, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Пітер Залмаєв, Катерина Калитко, Вахтанг Кебуладе, Макс Кідрук, Олег Коцарев, Євгенія Кузнєцова, Богдан Логвиненко, Андрій Любка, Роман Малиновський, Олександр Михед, Юлія Мусаковська, Юлія Паєвська (Тайра), Ігор Померанцев, Віталій Портников, Марʼяна Прохасько, Тарас Прохасько, Валерій Пузік, Володимир Рафєєнко, Микола Рябчук, Мар’яна Савка, Ірина Фінгерова, Ірина Цілик, Артем Чапай, Артем Чех  і Володимир Шейко.

Українськомовна версія антології містить тексти 50 авторів і авторок.

Куратори й упорядники видання – Євгенія Лопата та Андрій Любка. 

«Кожен із цих текстів заглиблюється в суворі та тривожні реалії нинішньої війни, тому що ми віримо в нестримну силу правди. Ми дуже цінуємо спогади та почуття тих, хто був свідком першого року цієї війни, і прагнемо зробити все можливе, щоб ця війна ніколи не залишилась у безвісті. Ми також сподіваємося, що майбутні покоління, які ознайомляться з цією книгою, зрозуміють, що війна є одним із найруйнівніших подій, які трапляються з людством. Однак бувають моменти, коли ми повинні боротися і захищати свій дім», — зазначають упорядники.

На обкладинці видання — картина Матвія Вайсберга «Янгол ЗСУ».

.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: