Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Більшість українців вважає, що вивчати роійську мову не потрібно

Більшість українців вважає, що вивчати роійську мову не потрібно фото

За результатами опитування, що було проведено у лютому 2023 року, більшість українців (52%) проти вивчення російської мови в школах у будь-якому вигляді. Ще чотири роки тому таку думку поділяли лише 8% українців.

Такі дані оприлюднив Київський міжнародний інститут соціалогії.

"І хоча зараз 42% підтримують збереження вивчення російської мови в певному обсязі, але навіть тут відбулися значні внутрішні зміни в сторону зниження часу, який має відводитися на вивчення російської мови", - зазначають соціологи.

За даними КМІС, у 1998 році 46% вважали, що обсяг вивчення має бути таким же, як і для української мови. У 2019 році показник становив 30%, а зараз - лише 3%.

Також з 32% до 6% стало менше тих, хто вважає, що російська мова має вивчатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови. Зараз фактично з зазначених 42% переважна більшість - 33% (або майже 80% цієї категорії громадян) - хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж або менше часу, ніж іншим іноземним мовам, зазначають автори дослідження. Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування 14-22 лютого 2023 року серед 2002 респондентів.

Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: