Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Майже 40 українських музеїв пограбували російські військові-мародери

Майже 40 українських музеїв пограбували російські військові-мародери фото

Вторгнення Росії в Україну супроводжується руйнуванням історичних місць, пограбуванням музеїв та викраденням цінностей у великих масштабах, кажуть українські урядовці. Збитки внаслідок пограбування та руйнування культурних об’єктів оцінюються у сотні мільйонів доларів. Музеї намагаються вберегти свої артефакти, переховуючи їх, а виставляють їхні копії.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в інтерв'ю Associated Press.

Ткаченко зазначив, що ставлення окупантів до української культурної спадщини є воєнним злочином. Зокрема відомо, що з Мелітопольського міського краєзнавчого музею росіяни вивезли гунську діадему, яка є одним із цінних світових артефактів.

Повідомляється, що діадема, вироблена із золота та інкрустована дорогоцінним камінням, є одним із цінних світових артефактів. Вона була зроблена понад 1500 років тому, за часів правління гуна Аттіли. Наразі у світі існує лише кілька таких ювелірних виробів.

Працівник музею, що спілкувався з журналістами на умовах анонімності, розповів, що  спочатку діадему та сотні інших історичних цінностей спробували сховати, коли загарбники вперше атакували Мелітополь. Але після кількох тижнів постійних пошуків російські солдати виявили секретний підвал будівлі, де зберігалися реліквії.

Окупанти також викрали понад 2000 експонатів з музеїв Маріуполя, повідомила Маріупольська міська рада. Серед найцінніших предметів були старовинні релігійні ікони, унікальний рукописний сувій Тори, 200-річна Біблія та понад 200 медалей. Крім цього, вони вивезли роботи художників Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського. За даними депутатів міськради, наразі експонати перебувають на території так званої "днр".

За даними ЮНЕСКО, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україні пошкоджено 199 об’єктів у 12 регіонах. Серед них 84 церкви та інші релігійні об’єкти, 37 будівель історичного значення, 37 будівель для культурної діяльності, 18 пам’яток, 13 музеїв і 10 бібліотек.  

Нагадаємо, у ніч на 7 травня у Сковородинівці на Харківщині внаслідок ракетного удару рф почалася пожежа в літературно-меморіальному музеї Сковороди.

Раніше повідомляли, що для відновлення таких об'єктів, як Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у Сковородинівці Харківської області, Мінкультури планує шукати прямих донорів або шефів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: