Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Іран може замінити для Європи російську нафту

Іран може замінити для Європи російську нафту фото

Угода щодо іранської ядерної програми в обмін на зняття санкцій зараз виглядає цілком можливою.

Іран планує частково компенсувати Європі поставки нафти, які вона втратить у грудні після набуття чинності ембарго на імпорт нафти з росії. Наразі Іран веде переговори із західними країнами про відновлення домовленості щодо ядерної програми, яка дозволить зняти з нього санкції.

Про це пише moscowtimes.eu з посиланням на Bloomberg і джерела, знайомі зі стратегією Ірану.

Державна нафтова компанія Ірану NIOC насамперед намагатиметься повернути клієнтів у середземноморських країнах, таких як Греція, Італія, Іспанія та Туреччина, які закуповували її нафту до введення санкцій.

За словами джерел, з урахуванням майбутнього ембарго та укладання угоди з ядерної програми, у Тегерані вбачають можливість замінити частину російської нафти для європейських НПЗ. Тим більше, що важка іранська нафта близька за якістю до сорту Urals.

Після скасування санкцій у 2015 році середньодобовий видобуток нафти в Ірані виріс досить швидко – приблизно на 0,7 млн барелів за кілька місяців, а вже через рік він видобував більше на 1 млн барелів порівняно з санкційними показниками.

Згодом видобуток тримався на рівні близько 3,8 млн барелів, але впав після того, як Дональд Трамп у 2018 році вивів США з домовленості з Іраном і знову ввів санкції проти нього. Наразі видобуток становить близько 2,5 млн барелів на добу.

До останнього раунду санкцій європейські країни імпортували з Ірану близько 0,6 млн барелів на добу. Це приблизно половина від російських поставок: за оцінкою Citigroup, санкції проти росії позбавлять Європу 1,25 млн барелів нафти на добу.

За оцінкою Bloomberg, за тиждень по 19 серпня поставки російської нафти в середземноморські країни склали 0,89 млн барелів, а в країни Північної Європи – 0,4 млн барелів на добу.

Досягнення домовленості щодо встановлення контролю за іранською ядерною програмою в обмін на зняття санкцій зараз виглядає цілком можливим, пише The Wall Street Journal із посиланням на американських, європейських та іранських чиновників. Перспективи операції покращилися після переговорів європейців з іранцями у Відні на початку серпня, а останніми днями вдалося зблизити позиції Ірану та США.

Тим часом Британія достроково припинила купувати паливо у росії і замінила його поставками з інших країн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: