Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Хочуть привласнити частину меморіалу поблизу «Батьківщини-Матері»

Хочуть привласнити частину меморіалу поблизу «Батьківщини-Матері» фото

Одна відома компанія почала судитися за право оформити приватизацію наа частину меморіалу навколо «Батьківщини-Матері». Ухвалений кілька років тому закон дозволяє приватизувати меморіальні комплекси, якщо ці приміщення не використовуються більш як три роки. Компанія «Архітектурна майстерня Інка» виборює в судах право приватизувати нерухомість у Києві навколо монумента «Батьківщина-Мати», повідомляють ZN.UA та Наші гроші.

Фактичним власником «Архітектурної майстерні Інка» до 2018 року був Андрій Богдан, ексголова Офісу президента й адвокат Ігоря Коломойського. Зараз же компанією володіє Олена Фасоль, помічниця депутата «Слуги Народу» Олександра Маріковського.

У 2015 році фірма уклала договір з Фондом держмайна про оренду двох будівель на території Музею історії України у Другій світовій війні: провулок Запечерний, 2А та 2Б площею 433 і 132 квадратних метри. У договорі було вказано, що приватизація заборонена, адже це меморіал.

Однак наприкінці 2020 року орендатор звернувся до Господарського суду Києва, вимагаючи визнати договір недійсним (а саме — пункт про заборону приватизації) і дозволити приватизацію частини комплексу. У лютому 2021 року суд повністю задовольнив цей позов.

Востаннє справу розглядав Північний апеляційний госпсуд у грудні 2021 року — залишивши чинним рішення Господарського суду.

Обґрунтовуючи своє право приватизувати будівлі «Батьківщини-Матері», фірма посилалася на новий закон про приватизацію державного та комунального майна, ухвалений у 2018 році. Цей закон дозволяє приватизувати, зокрема, й меморіальні комплекси, якщо ці приміщення не використовуються більш як три роки.

У Фонді держмайна заявляють, що навіть у разі, якщо суд ухвалить рішення про скасування пункту про заборону приватизації, — цього не станеться. Пряма норма закону «Про приватизацію державного і комунального майна» (стаття 4) не дозволяє приватизувати такі об’єкти. Зараз ФДМУ підготував касаційне звернення до Верховного суду, де оскаржуватиме претензії фірми.

У Фонді також наголошують, що серед будівель, щодо яких точаться судові суперечки, немає головної будівлі музею, що увінчується монументом «Батьківщина-Мати».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: