Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Нарада Робочої групи з визначення програми співробітництва між Європейською Комісією та Україною

Нарада Робочої групи з визначення програми співробітництва між Європейською Комісією та Україною фото

9 лютого 2022 року було проведено нараду Робочої групи з визначення програми співробітництва між Європейською Комісією та Україною у сфері поводження з радіоактивними відходами (Таск-форс) у рамках Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки. Це вже 25-та нарада Task Force з моменту створення цієї робочої групи в 2008 році. Метою наради був огляд прогресу виконання поточної програми Європейської Комісії в Україні – Інструменту співпраці з ядерної безпеки (ІСЯБ),

формування єдиного розуміння майбутньої діяльності та стратегії щодо проєктів, які повинні бути визначені в рамках Європейського інструменту ІСЯБ на 2020-2027 роки.

Під час засідання Голова ДАЗВ Євген Крамаренко представив поточний стан системи поводження з радіоактивними відходами (РАВ) в Україні та перспективи реалізації проєктів Програми ІСЯБ. Він ознайомив учасників заходу із проєктами міжнародної технічної допомоги (МТД) з ядерної безпеки, що реалізуються у зоні відчуження за фінансової підтримки Європейської комісії в рамках Програми ІСЯБ, та досягненнями з удосконалення українського законодавства у цій сфері.

Зокрема, серед важливих результатів України Голова ДАЗВ відзначив функціонування та перспективи накопичення Державного фонду поводження з РАВ, з якого фінансуватиметься робота системи поводження з РАВ, а також підприємства, на які покладено відповідні функції.

Державне агентство України з управління зоною відчуження відзначило позитивні результати впровадження великої кількості проєктів, фінансованих Європейським Союзом, які сприяли створенню важливих елементів інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами в Україні, і подякувало представникам Європейської Комісії за сталу підтримку у впровадженні в Україні найвищих стандартів забезпечення ядерної і радіаційної безпеки.

Заступник Голови ДАЗВ Максим Шевчук презентував прогрес у створенні Стратегічної дорожньої карти спільно з JSO, згідно з якою будуть прозоро координуватися завдання, покладені на підприємства сфери управління Агентства.

"Завдяки підтримці міжнародної спільноти, найважливіші проєкти у зоні відчуження, об’єкти НБК та СВЯП-2, сьогодні експлуатуються та виконують стратегічно важливі функції.

Окрім того, активна робота ведеться щодо розвитку національної інфраструктури поводження з РАВ та зняття ЧАЕС з експлуатації. Ми залучаємо міжнародних експертів та вивчаємо кращі світові практики, щоб обрати найбільш оптимальні концепції характеризації та захоронення РАВ в Україні, а також привести українське законодавство у цій сфері до європейського зразка", - зауважив Голова ДАЗВ

Представники Європейської Комісії відмітили готовність підтримувати фінансування проєктів спільно з Україною. Представники ЄК відзначили позитивну тенденцію щодо розробки Стратегічної дорожньої карти, що буде дієвим та прозорим інструментом для подальшої співпраці.

В нараді взяли участь високі представники підрозділу Ф1 «Зміни клімату, стале забезпечення енергією та ядерна безпека» Генерального Директорату «Міжнародне партнерство» Європейської Комісії, Генерального Директорату ЄК «Спільний дослідницький центр», Представництва Європейської Комісії в Україні, Спільного офісу підтримки Європейської Комісії, Українського Науково-Технологічного Центру, Міністерства енергетики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції з ядерного регулювання України, ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «Об‘єднання «Радон», ДСП «Центральне підприємство з управління радіоактивними відходами», ДСП «Екоцентр» і ДП Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». В цілому, в нараді, яка проводилась в режимі он-лайн, взяли участь більше 45 фахівців зазначених організацій.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: