Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Найбільш популярні ворожіння на Маланку

Найбільш популярні ворожіння на Маланку фото

Раніше в різних районах України були свої форми ворожіння. На Щедрий вечір дівчата починали ворожити. Доки юнки передбачали свою долю, хлопці викрадали в них ворота або хвіртки, хоч би як не стерегли господарі. Для того, щоб повернулася пропажа, батько дівчини мусив ставити могорич. Як пише відомий український етнограф Василь Скуратівській у книжці "Місяцелік" на особливу увагу заслуговують дівочі ворожіння. В різних районах були свої форми. 

Наприклад, рахували у плетеному тині палиці тричі по дев'ять; якою буде остання, таким і буде чоловік — товстим чи тонким, струнким або кривобоким; якщо кілочок сучкуватий, то буде поганий характер, без кори - бідняк, з корою — багатий тощо.

Крім того, лічили палиці попарно: якщо залишилося в кінці тину непарне число, себто одна,— заміж не вийде. Або ж, скільки сягало сили;охоплювали обома руками штахетини і лічили їх, приказуючи: "Вдівець — молодець"; на якій зупинялася лічилка, таким і буде суджений. Помічені палички несли до ополонки і кидали їх у воду. Вранці спостерігали: чию паличку вода знесла, та юнка вийде заміж. Дехто з дівчат заготовляв три палички з очерету, сіна та дерева і вчиняв те саме; яка мітка найближче крутилася, таким буде майбутній чоловік: очеретяна — бідний, дерев'яна — тесля, а із сіна — багатий.

Виходили на вулицю, і яка першою з тварин зустрінеться, таким на вдачу наділить доля судженого: якщо пес, то лихим, а життя буде собачим, вівця — тихим і сумирним тощо.біля воріт насипають три купки зерна, а вранці перевіряють: якщо їх ніхто не чіпав, то сімейне життя буде щасливим, і навпаки;

Рахували поліна, принесені в хату. Якщо парна кількість, то бути весіллю. Потім, зажмуривши очі, брали навмання одне з них: якщо в корі, пряме та гладеньке — буде чоловік багатий, гарний і добрий, а без кори — бідний.
Витягували зі стріхи соломину: якщо з колоском та ще й із зернами — подружнє життя буде щасливим.

Тим часом жінки виходили до хліва і дивилися, куди головою лежить тільна корова: якщо на схід, то отелиться вранці, на захід увечері, на південь — вдень, а північ - то вночі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: