Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Неймовірна споруда на Чернігівщині - церква у с. Максим

Неймовірна споруда на Чернігівщині - церква у с. Максим фото

Спочатку розкажемо про місцевість. Під назвою Максим село існує вже 500 років, є версія що назву отримало від імені козака Максима, або його нащадків, «які заснували це красиве село в довжину серед хвилястої рівнини і лісів»...За гетьманування Богдана Хмельницького була введена практика дарування сіл старшинам козацького війська як платня за службу та інші заслуги. 1 серпня 1659 ...

 

Спочатку розкажемо про місцевість. 

Під назвою Максим село існує вже 500 років, є версія що назву отримало від імені козака Максима, або його нащадків, «які заснували це красиве село в довжину серед хвилястої рівнини і лісів»... За гетьманування Богдана Хмельницького була введена практика дарування сіл старшинам козацького війська як платня за службу та інші заслуги. 1 серпня 1659 Слабинський сотник Іван Домонтович отримав села Максим і Смолин. Після звільнення України від польської влади, Домонтовичі, в минулому шляхтичі, поспішили зайняти різні посади в гетьманській Малоросії.

 


Цікаво, що двома роками раніше генеральний писар при Богдані Хмельницькому таким же чином отримує Остер, Козелець і Бобровицю. І стає новим гетьманом після смерті Хмельницького в 1657 році. Це Іван Виговський, який і підписав універсал для Домонтовича на село Максим. Щодо перших поселень на цих місцях, на території села Смолин (12 км від с. Максим) було знайдено курган часів Київської Русі (Х-ХІ ст.), городище і поселення вражаючого віку V-VIII ст.

 

Повернемось до Домонтовича, він належав до промосковської партії козацької старшини, «прославився» своїми численними доносами московському уряду. Учасник посольства до Москви в січні 1669 року і переговорів, на основі яких в березні того ж року підписано Глухівські статті, які обмежували автономію України. Іван Домонтович займе посаду генерального судді при наступних гетьманах - Многогрішному, а потім Самойловичу...

Дерев'яна Михайлівська церква, унікальна споруда поважного віку, зведена в середині XVIII ст., без змін дожила до наших днів. Але..

На жаль, мені здається (хотілося б помилитись), що дзвінниця церкви «попливла» вбік, і може обвалитись. Як відомо по численим історіям, в такому випадку, без даху, руйнація будівлі буде шалено пришвидшуватись..

Поспішайте побачити!

Фото і текст — Марія Петренко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: