Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Монтаж лічильників води: що потрібно знати

Тарифи на житлово-комунальні послуги, на жаль, мають тенденцію до постійного зростання. Не є виключенням вартість споживання води та на водовідведення

Тарифи на житлово-комунальні послуги, на жаль, мають тенденцію до постійного зростання. Не є виключенням вартість споживання води та на водовідведення – ціни зростають щорічно, а інколи й щоквартально.

Встановлення лічильників

Є два способи врегулювати ситуацію – скоротити до мінімуму споживання води (майже нереалістичний варіант) і встановити лічильники обліку спожитої води, за їхніми показами одночасно визначають об’єм водовідведення. Окремого встановлення потребує лічильник обліку гарячої води. Після встановлення лічильників споживач буде мати можливість в черговий раз переконатися, що встановлені норми споживання води на одну особу, далекі від реальності, а суми в платіжках за фактично спожиту воду будуть значно меншими.

Монтаж лічильників води краще доручити спеціалістам, оскільки їх встановлення потребує певних знань і навичок.

Монтаж проводиться у двох випадках:

  • Нова установка лічильників передбачає врізання в систему водопостачання та встановлення лічильників на трубах, де їх ще не було. Вказана робота передбачає повне перекриття водопостачання цілого стояка і врізання в нього трубок для кріплення лічильника. Якщо виявиться, що труби стояка водопостачання поржавілі, краще домовитися з сусідами по під’їзду для заміни таких труб.
  • Заміна діючих лічильників проводиться після завершення гарантійного терміну служби шляхом їх демонтажу та встановлення нових лічильників.

Схема виконання робіт

Алгоритм виконання робіт по встановленню лічильників включає:

  • Вибір підрядної організації, яка здійснює такі види робіт і (важливо) має ліцензію на вказані роботи. Якість робіт, що виконані організацію без наявної ліцензії, можливо буде не гіршою, але здати встановлений лічильник для подальшої експлуатації у міськводоканал замовник не зможе. Найкраще подзвонити у міськводоканал, зробити відповідну заявку і Вам пришлють для проведення відповідних замірів і розрахунків спеціалістів водоканалу або, порекомендують відповідну підрядну організацію, з якою у надавача послуг водопостачання давні і продуктивні відносини.
  • Придбання розхідних матеріалів. Майстри, що проводили заміри можуть порекомендувати самостійно придбати необхідні розхідні матеріали, що для господаря будинку, можливо, буде дешевше, але не завжди продуктивніше (не всі розуміються на діаметрах потрібних труб, кранів, перехідників тощо), так що краще доручити це спеціалістам.
  • Безпосереднє виконання робіт
  • Оформлення необхідної документації. Підрядна організація після виконання робіт зобов’язана оформити необхідну технічну документацію, лічильник на воду повинен мати відповідний паспорт і гарантійний термін експлуатації, який визначається (важливо) з дати випуску, а не дати встановлення.
  • Встановлений лічильник води необхідно зареєструвати у міськводоканалі. Організації, що виконують вказані роботи «під ключ» роблять цю процедуру без участі клієнта.

Після реєстрації представник водоканалу опломбовує лічильник і оплата послуг водопостачання та водовідведення починає здійснюватися за його показами.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: