Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Поновлення на роботі працівників, звільнених з роботи в зв’язку з мобілізацією

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України відповідно до ст. 65 Конституції України та ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» є конституційним обов’язком громадян України.

 
Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України відповідно до ст. 65 Конституції України та ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» є конституційним обов’язком громадян України.

Військовий обов’язок зокрема включає:
– прийняття на військову службу в добровільному порядку (за контрактом);
– призов на військову службу;
– проходження служби у військовому резерві.

Призов військовозобов’язаних та резервістів на військову службу в зв’язку з мобілізацією проводиться в порядку, визначеному Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
Згідно зі ст. 22 цього Закону військовозобов’язані повинні з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися на збірні пункти у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів).
1 квітня 2014 року набрав чинності Закон України №1169-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації» від 27.03.2014 р., відповідно до якого за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більш ніж на рік, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форми власності.

У ст. 119 Кодексу законів про працю України визначено, що працівникам, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більш ніж на рік, гарантується збереження місця роботи, посади та середнього заробітку.

Стосовно військовозобов’язаних, які були призвані на військову службу під час мобілізації 21 березня 2014 року, до набуття згаданим Законом законної сили трудові відносини з роботодавцем передбачали їх звільнення з роботи у зв’язку з призовом на військову службу без збереження місця роботи та середнього заробітку. У зв’язку із чим вони втратили право на отримання зарплати, збереження місця роботи та посади. З метою законодавчого врегулювання згаданих проблемних питань Міноборони розроблено та подано до парламенту проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації та гарантії громадянам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації», в якому зазначено, що гарантії соціального захисту призваних на військову службу під час мобілізації, зокрема із збереження місця роботи, посади та середнього заробітку, набирають чинності з початком мобілізації.

Тому до прийняття таких змін цим військовозобов’язаним пропонується звернутись до роботодавця за колишнім місцем роботи із заявою щодо поновлення на роботі. У разі відмови роботодавця від поновлення на роботі громадяни мають право звернутись за соціальною та правовою допомогою до військового комісаріату за місцем проживання чи безпосередньо до суду.


К. І. ЖАБКО,
головний спеціаліст
Славутицького міського управління юстиції

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: