Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Уряд заводить пенсійну реформу в глухий кут

На початку серпня Президент підписав закон, який звільняє від оподаткування пенсії учасників бойових дій, інвалідів війни, членів їх сімей, а також пенсії тих сімей, члени яких загинули або зникли як у роки Другої світової війни, так і у період проведення антитерористичної операції на Сході України.

 
На початку серпня Президент підписав закон, який звільняє від оподаткування пенсії учасників бойових дій, інвалідів війни, членів їх сімей, а також пенсії тих сімей, члени яких загинули або зникли як у роки Другої світової війни, так і у період проведення антитерористичної операції на Сході України. Цей закон ще більше «відкотив» назад пенсійну реформу, яку голосно рекламував Кабмін на початку року.

Для отримання траншу від МВФ, у грудні 2014 і березні 2015 року уряд пролобіював прийняття ряду антиконституційних норм, які дозволили скоротити пенсії. Як результат, був введений 15% податок на пенсії, розмір яких перевищує три мінімуми; на 15% були зменшені пенсії всім працюючим пенсіонерам (поки що - до кінця 2015 року, - ред.), а також - скасовані спецпенсії пенсіонерам, які продовжують працювати на тих же посадах. Проте після гучного піару на темі революційності реформ в пенсійній системі, Кабмін зазнав фіаско у цій сфері.

Приклад непрофесійної урядової політики – відміна спецпенсій для науковців. Після введення в дію з 1 квітня норми про припинення виплати спецпенсій, наукові співробітники почали масово звільнятись посеред навчального року. Недовго довелось очікувати, і уряд визнав свою першу поразку – в травні спецпенсії повернули науковцям.

Освітянська інтелігенція, на жаль, одна з перших відчула на собі «результати» ініціатив уряду. У той же час судді, прокурори, депутати, податківці, митники продовжують оформляти та отримувати спецпенсії. Є підстави думати, що дана урядова політика діє для обранних верств населення, а про звичайних громадян країни уряд не піклується.

Сьогодні зрозуміло, що пенсійна реформа зайшла у глухий кут, про що свідчать невдалі спроби Кабміну скоротити пенсії для українців. Маніпуляція із нарахуванням пенсій, відміною спецпенсій, введення накопичувальної пенсійної системи, котра запрачює через 25 років докорінно не змінить ситуації. Єдиним реальним способом наповнення Пенсійного фонду – це підвищення зарплат, виведення їх з «тіні», а не реалізація псевдореформ.



Олександр КАЧНИЙ, голова «Опозиційного блоку» в Київській області

- Уряд латає бюджетні дірки за рахунок самої незахищеної категорії українців. Пенсія для людей похилого віку – чи не єдині грошові надходження. Але це не зупиняє урядовців, позбавляти їх права на отримання чесно заробленої довгими роками платні.

У влади відсутня чітка стратегія реформування пенсійної системи України. Навіть Світовий банк і Пенсійний Фонд розкритикували введення накопичувальної пенсійної системи України в умовах сьогодення, як і саму пенсійну реформу. У свою чергу, уряд не бере до уваги ні думки експертів, ні бажання звичайних пенсіонерів просто вижити у сьогоднішніх умовах життя.

Тетяна Кожевнікова

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: