Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вимушені переселенці в Україні: проблема, яку не можна ігнорувати

Півтора роки тому Україна вперше за роки незалежності зіткнулася з проблемою вимушених переселенців. Станом на 13 липня цього року органи соцзахисту взяли на облік 1,3 млн внутрішньо переміщених осіб - це понад мільйон сімей, кожній з яких потрібна допомога.

Юрій Бойко
Півтора роки тому Україна вперше за роки незалежності зіткнулася з проблемою вимушених переселенців. Станом на 13 липня цього року органи соцзахисту взяли на облік 1,3 млн внутрішньо переміщених осіб - це понад мільйон сімей, кожній з яких потрібна допомога. Для порівняння, після Чорнобильської катастрофи кількість переселених становила всього 95 тис. осіб.

Проблеми переселенців залишаються незмінними і в їх вирішенні, на жаль, відсутній комплексний підхід. В першу чергу, це реєстрація. Якщо до жовтня обліком переселенців займалася ДСНС, то потім цю функцію передали управлінням соцзахисту на місцях. До середини липня різнобій в обліку досяг майже півмільйона осіб. Очевидно, що з такою «похибкою» неможливо ані прогнозувати потреби, ані планувати ресурси. За словами самих переселенців, реєстрація максимально забюрократизована і корумпована - процвітає торгівля «тимчасовою пропискою поза зоною АТО», «пенсійний туризм» та інші схеми.

Не менш гостре питання - розміщення. Переселенці живуть в санаторіях і пансіонатах, але місць критично не вистачає. Зараз для ВПО (внутрішньо переміщених осіб) готові 823 об'єкти загальною місткістю 13286 місць, але це крапля в морі - в середньому така кількість осіб прибуває з непідконтрольних територій за 2 тижні. На жаль, анонсовані урядом ініціативи, такі як добудова недобудованих житлових будинків або спеціальні програми іпотеки, поки залишаються лише обіцянками.

Переселенцям ніде працювати – з більш ніж мільйона працездатних влаштуватися вдалося не більше 5%. А допомога від держави (842 грн на місяць для непрацездатних і 421 грн для всіх інших) не дотягує навіть до прожиткового мінімуму. До того ж видається ця допомога всього 6 місяців, і щоб її отримати, потрібно відповідати суворим критеріям. Якщо ви, наприклад, власник 2 стареньких іномарок або маєте депозит (навіть заблокований) - на допомогу можете не розраховувати. Грошей, закладених в бюджет-2015 на допомогу переселенцям, взагалі може не вистачити. З 3,36 млрд грн. уже витрачено майже половину.
Зростання числа переселенців – важке випробування для української медицини та освіти. По меддопомогу вже звернулися майже 300 тисяч осіб, а освітніх послуг потребують понад 180 тисяч дітей. Чи витримає бюджет таке навантаження – велике питання. Ще одна проблема – вузи, що переїхали на підконтрольні території. Забезпечувати нормальний навчальний процес вони не в змозі, адже розміщуються в непристосованих приміщеннях, без лабораторного та технічного обладнання. Викладачам і студентам просто ніде жити – гуртожитків не вистачає, кошти на оренду житла у більшості відсутні.

Україна зробила свій «внесок» і в процес збільшення загальної кількості біженців у світі. За даними Європейського офісу біженців, наша країна одна з шести країн, що направляють найбільшу кількість біженців в ЕС. Серед прохачів притулку, які прибувають з Східної Європи, найбільш численну групу становлять саме громадяни України. На жаль, точних даних про їхню кількість немає – українці, що виїжджають до інших країн, вважають за краще не «світитися» як біженці через високу ймовірність отримати відмову у візі або у в'їзді до країни.

Підверстка «ПРЯМА МОВА»

Юрій Бойко, лідер парламентської фракції «Опозиційний блок»:

Ось уже другий рік поспіль українським громадянам, які були змушені покинути свої будинки і позбутися всього, допомагають волонтери, місцеві влади, благодійні організації. Але без комплексної підтримки держави, без правильних і серйозних державних програм проблему не вирішити. Ми зобов'язані, кожен на своєму рівні, підняти це питання. «Опозиційний блок» вже розробляє Програму підтримки переселенців і найближчим часом ми внесемо до парламенту відповідний законопроект. Але є ще одна проблема, не менш значуща. Згідно з прийнятим у другому читанні Закону про місцеві вибори, переселенці мають право віддати свій голос тільки в тому населеному пункті, в якому вони зареєстровані. Тобто, значна частина наших співвітчизників втратила своє закріплене в Конституції право на волевиявлення. Спочатку ці люди позбулися будинків і всього свого майна. Тепер їх позбавляють ще й права голосу. Але вони - такі ж українці і живуть у своїй країні. Ми будемо вимагати внесення відповідних поправок, щоб відновити справедливість і добитися дотримання демократичних норм в Україні.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: