Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЄС підтримує вдосконалення системи поводження з радіоактивними відходами в Україні

Європейський Союз надає великої ваги найвищим стандартам ядерної безпеки в Європі та поза її кордонами. Через Інструмент співробітництва у сфері ядерної безпеки (ІСЯБ) ЄС робить свій внесок у підвищення ядерної безпеки, дієві й ефективні ядерні гарантії...

 
Європейський Союз надає великої ваги найвищим стандартам ядерної безпеки в Європі та поза її кордонами. Через Інструмент співробітництва у сфері ядерної безпеки (ІСЯБ) ЄС робить свій внесок у підвищення ядерної безпеки, дієві й ефективні ядерні гарантії у країнах, що не є членами ЄС.

Разом із українським партнером – Державним агентством з управління зоною відчуження – Європейська Комісія успішно реалізувала проект ІСЯБ, спрямований на вдосконалення інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами у Чорнобильській зоні відчуження. Маючи на меті надання підтримки в розширенні аналітичних потужностей для роботи з радіоактивними матеріалами, цей проект передає мобільну і централізовану лабораторії для вимірювання та характеристики матеріалів радіоактивних відходів.

Мобільна лабораторія буде використовуватись Центральним підприємством з поводження з радіоактивними відходами України головним чином для визначення, характеристики та вимірювання відходів, що перебувають у пунктах тимчасового зберігання на всій території зони відчуження. Передбачається також, що мобільну лабораторію буде використано на різних майданчиках по всій території України.

Результатом проекту також є забезпечення ДСНВП Екоцентр найновішим обладнанням, що встановлене в Центральній аналітичній лабораторії в м. Чорнобилі. Завдяки новим, унікальним можливостям, лабораторія сприятиме характеристиці матеріалів радіоактивних відходів перш ніж вони будуть спрямовані на переробку, довготривале зберігання та, врешті решт, на захоронення відповідно до найкращої міжнародної практики, українських нормативних вимог та рекомендацій МАГАТЕ. Вона дасть можливість визначити відповідність характеристик радіоактивних відходів критеріям для їх зберігання та захоронення. Крім того, вона забезпечить застосування єдиної методології при характеристиці та класифікації всіх радіоактивних відходів в Україні.

Додаткова інформація

Проект, загальна вартість якого становить понад 6 млн. €, було виконано всього за два з половиною роки литовською компанією UAB “Lokmis” у рамках контракту ЄК. Результати проекту допоможуть не лише вирішувати існуючі сьогодні проблеми, а й задовольняти майбутні потреби у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні. Вони стануть опорою в дослідницькій діяльності при розробці нових технологій поводження з радіоактивними відходами.

Обидві лабораторії було передано українським партнерам під час урочистої церемонії, що відбулась у місті Чорнобилі 1 липня 2015 року. Українські партнери були представлені паном Ю.Антіповим, новопризначеним Головою Державного аген! тства України з управління зоною відчуження

Для отримання детальнішої інформації, просимо звертатись до:

пана Руі Коста, Керівника проекту з боку DEVCO Європейської Комісії (e-mail: rui.costa@ec.europa.eu)

пані Любові Зінкевич, Державне агентство України з управління зоною відчуження (e-mail: raw@dazv.gov.ua)

пана Андрюса Будрейки (Andrius Budreika), керівника групи, UAB LOKMIS, (e-mail: office@lokmis.lt, www.lokmis.lt)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: