Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Рекомендації соціально-психологічного центру щодо попередження стресових станів

Події, які відбуваються в даний час в Україні, так чи інакше стосуються кожного її громадянина, в тому числі, звісно, й славутичан. Однією з небезпек сьогоднішньої ситуації, на думку психологів, є надмірне напруження нашої психіки, що може призвести до стресу, а також посттравматичного стресового розладу.

Події, які відбуваються в даний час в Україні, так чи інакше стосуються кожного її громадянина, в тому числі, звісно, й славутичан. Однією з небезпек сьогоднішньої ситуації, на думку психологів, є надмірне напруження нашої психіки, що може призвести до стресу, а також посттравматичного стресового розладу. Тому вкрай важливо своєчасно захистити свою нервову систему від перевантаження. Наведений список порад допоможе читачам впоратись із кризовою ситуацією.

1. Отримуйте інформацію з надійних джерел. Для максимально об’єктивної поінформованості отримуйте інформацію з різних, альтернативних джерел (кількох телеканалів, сайтів Інтернету тощо). Не робіть поспішних висновків, перевіряйте надійність інформації.

2. Шукайте в оточуючих людях те, що вас зближує. Шукайте у своїх близьких, друзях, усіх членах міської громади те, що вас об’єднує (спільні цілі, місце проживання, прагнення жити краще, будувати нові відносини між громадою і владою). Саме на основі спільних інтересів варто будувати взаємини.

3. Дивіться в майбутнє. Пам’ятайте, що сьогоднішня напружена ситуація мине, а життя продовжуватиметься. Через певний час пристрасті вгамуються. Тому, приймаючи рішення сьогодні, подбайте про перспективу, дивіться в майбутнє.

4. Розглядайте в громадсько-політичній ситуації, що склалась, позитивні сторони. Проаналізуйте ситуацію, що наразі склалась у країні та громаді Славутича, і знайдіть у ній позитивні сторони, які необхідно розвивати в подальшому, в тому числі й за вашою участю. Виробіть для себе план дій відповідно до ситуації і дійте.

5. Спрямуйте зусилля на розв’язання вирішуваних питань. У кожного з нас є проблеми, які діляться на два види: ті, що можна розв’язати, і такі, що не вирішуються. Навчіться розрізняти ці два види проблем. Переживання через те, що не можна змінити, сприятиме посиленню стресу. Докладіть зусиль до вирішення розв’язуваних питань і прийміть те, що ви змінити не можете.

6. Викладіть те, що вас турбує, на папері. Запишіть на листі паперу проблеми, які вас турбують, висловіть негативні почуття, розкажіть уявному слухачеві про свої переживання. Можна також висловити свої емоції за допомогою малювання, ліплення. Все це допоможе виплеснути внутрішні почуття назовні й таким чином покращити ваш душевний стан. Також ви можете скласти план щодо зміни ситуації та покращення вашого емоційного стану.

7. Шукайте підтримки, а також самі підтримуйте інших.
Не залишайтесь на самоті з проблемами – зверніться за допомогою до рідних, близьких, знайомих. А також самі підтримайте, вислухайте їх у разі необхідності.


У разі виникнення психологічного дискомфорту, невпевненості в майбутньому, негативних переживань звертайтесь на індивідуальну консультацію до Соціально-психологічного центру м. Славутич:
тел.: 2-13-89, 2-94-21,
сайт: http://slavspc.at.ua/


Юрій АКИМЕНКО,
заступник директора Соціально-психологічного центру м. Славутич,
кандидат психологічних наук




Рекомендації владі

1. З метою обговорення ситуації й наданням славутичана основного меседжу про необхідність зберігати спокій, витримку, толерантність, згуртування навколо ідеї безпечного і комфортного проживання в Славутичі провести «круглий стіл» за участю міського голови, керівника міського відділу Міністерства внутрішніх справ, настоятеля Свято-Ільїнської церкви, директора Соціально-психологічного центру.

2. Провести загальноміські заходи, які об’єднують громаду міста: суботник, свято Масляної, спортивні заходи тощо.

3. Провести «круглий стіл» політпартій в рамках СПЦ, Громадської ради.
Мета: вироблення спільного бачення розвитку міської громади, знайти порозуміння, виробити єдину оцінку ситуації та скоординовані дії влади, громадськості.

4. Провести серію політичних «круглих столів» на кшталт програм Савіка Шустера (мета – випуск «пари» учасникам і глядачам, вироблення спільного бачення розвитку міської громади).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: