Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Начальник управління фінансів - про виплату індексації

2014 та перше півріччя цього року виявилися складним для нашого суспільства. Військові події на Сході України, падіння економіки, ріст інфляції накладають негативний вплив на кожну сім’ю. Всі ми є свідками підняття цін на товари першої необхідності...

 
2014 та перше півріччя цього року виявилися складним для нашого суспільства. Військові події на Сході України, падіння економіки, ріст інфляції накладають негативний вплив на кожну сім’ю.

Всі ми є свідками підняття цін на товари першої необхідності, збільшення тарифів на електроенергію, газ, теплоносії. Як результат всього – падіння реальної заробітної плати та зростанню сум заборгованості із її виплати.

Індекс інфляції за весь 2014 рік становив 24,9%, а вже за 4 місяці цього року – 37%.
На превеликий жаль, питання проведення індексації грошових доходів населення у 2015 році законодавчо не врегульоване.

Так, Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (із внесеними змінами) визначено, що Кабінетом Міністрів України затверджується особливий порядок проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів на 2015 рік, норми і положення ст.ст.5, 6 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних ресурсів державного та місцевих бюджетів на відповідний рік.
На сьогодні особливого порядку індексації доходів населення у 2015 році не затверджено, а з урахуванням суттєвого зростання індексу інфляції видатки на проведення індексації заробітної плати за 4 місяці поточного року вже перевищили загальний обсяг видатків на індексацію за 2014 рік. Враховуючи, що бюджетні розрахунки по заробітній платі затверджено на рівні минулого року, стає зрозумілим, що кошти на подальшу індексацію заробітної плати в міському бюджеті вже майже відсутні.

Тому виконавчий комітет Славутицької міської ради ще 18.05.2015 звернувся до Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України стосовно питання індексації заробітної плати працівників бюджетної сфери міста, але на сьогодні відповіді так і не отримано.

2 червня сесія Славутицької міської ради прийняла звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України щодо виділення бюджету м. Славутича додаткової дотації на утримання соціальної інфраструктури міста у сумі 20,0 млн. грн. Запропоновано передбачити в змінах до державного бюджету на 2015 рік збільшення видатків на освітню та медичну галузь в обсягах, необхідних для забезпечення індексації заробітної плати працівників, а також необхідний ресурс для індексації пенсій громадян в повному обсязі.

Сподіваємося на позитивне вирішення цього питання для славутичан.

Зайченко Г.В. – заступник міського голови, начальник управління фінансів
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: