Завантаження ...

Славутич - перше місто з безбар’єрними рішеннями

Славутич  - перше місто з безбар’єрними рішеннями фото

Місто Славутич має амбітну мету – бути першим містом з безбар’єрними рішеннями.

За інформацією Управління Державної служби якості освіти у Київській області, одним із головним завдань безбар’єрності є впровадження інклюзивного освітнього середовища, де всі діти незалежно від свої освітніх потреб здатні навчатися ефективніше, підвищувати свою соціальну компетентність, вдосконалювати комунікативні навички, а також відчувати себе частиною спільноти.

Заклади освіти міста доєдналися до проблеми залучення дітей з особливими освітніми потребами в загальне освітнє середовище. Така система освітніх послуг дає дітям право навчатися за місцем проживання в оптимальних умовах створених в освітніх закладах. Діти з особливими потребами мають можливість здобувати освіту відповідно до своїх індивідуальних здібностей і вільно спілкуватися та займатися спільними справами з однолітками.

У місті функціонує комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр», який є об’єднуючою ланкою між особами з особливими освітніми потребами, їх батьками та закладами освіти. В громаді розроблений та затверджений План дій ІРЦ та закладів освіти міста.

Центр забезпечує проведення комплексної оцінки та здійснює системний кваліфікований супровід, надаючи корекційно-розвиткові послуги особам з особливими освітніми потребами та підтримку дітям які мають психологічні травми.

Системно співпрацює із закладами освіти міста проводячи семінари та тренінги, на яких фахівці діляться досвідом з колегами. Фахівці центру беруть участь у засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами, під час яких виконують різноманітні функції з організації освітнього процесу: застосовують особистісно-орієнтовані методи навчання, організовують освітній процес з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності дітей.

Невід’ємною частиною діяльності Центру є партнерська взаємодія з батьками, що включає проведення семінарів-тренінгів, які дають можливість обміну досвідом і спілкуванню між батьками, зняття психологічного напруження, покращення їх емоційного стану та ресурсу.

Створення інклюзивних класів, груп – найбільш ефективний засіб, що гарантує солідарність, взаємоповагу та розуміння між дітьми з особливими освітніми потребами та їхніми однолітками.

На сьогоднішній день в трьох ЗЗСО міста відкрито 17 інклюзивних класів, в яких навчається 30 дітей з ООП та в чотирьох закладах дошкільної освіти функціонує 7 інклюзивних груп, в яких виховується 25 дітей з ООП.

Заклади освіти відкриті для всіх дітей, незалежно від їхніх фізичних, соціальних чи інших особливостей, тому що мають безбар’єрне освітнє середовище, професійних педагогів та асистентів, адаптовані навчальні програми та плани, розроблені та опрацьовані методи та форми навчання.

Ніна ЄРЬОМІНА, начальник управління освіти і науки Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия