Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Використання інструментів штучного інтелекту у програмах зняття з експлуатації АЕС

Використання  інструментів штучного інтелекту у програмах зняття з експлуатації АЕС фото

Спеціалісти ЧАЕС беруть участь у Міжнародному семінарі «Цифрові двійники у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики. Від створення АЕС до експлуатації та виведення з експлуатації», що відбувається на полях Міжнародної конференції INUDECO.

Семінар проходить у гібридному форматі, коли учасники можуть брати участь у події як онлайн, так і офлайн.

Мета події - ознайомити з інформаційною системою підтримки зняття з експлуатації ЧАЕС, особливостями застосування цифрових двійників у життєвому циклі об'єктів ядерної енергетики.

Цифровий двійник (Digital Twin) — це комплексна цифрова модель середовища або системи, яка використовує реальні дані для створення симуляцій і прогнозування без впливу на реальний аналог. Вона дозволяє перевіряти гіпотези, тестувати продукти, а також — допомагає виявити вузькі місця та/або проблеми в процесі або фізичному об’єкті до того, як вони виникнуть.

В програмах цифрових двійників використовуються інструменти штучного інтелекту, моделювання та аналітики даних, Інтернету речей (IoT), доповненої, віртуальної та штучної реальності.

Ініціатором та організатором семінару Славутицька міська рада та КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міської ради, Інститут проблем безпеки АЕС НАН України спільно з ДП НАЕК Енергоатом та профспілковим комітетом ДП НАЕК Енергоатом в партнерстві з ДСП ЧАЕС, ДАЗВ, НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського, Українським ядерним товариством, Університетом Бристоля (Велика Британія) та Університетом Берклі (США).

Учасниками семінару стали керівники та фахівці профільних відділів АЕС, ДАЗВ, ДП НАЕК Енергоатом, Інституту проблем безпеки АЕС НАН України, представники асоціацій та організацій, установ ядерної сфери. Загалом – 60 осіб.

На семінарі ЧАЕС представлена доповіддю експертів відділу стратегічного планування станції «Інформаційна модель Чорнобильської АЕС у поєднанні з інформаційною системою підтримки зняття з експлуатації».

Модерують подію Максим Савельєв, старший науковий співробітник Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, та Арина Старовойтова, директор КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міської ради.

Відкрив перший робочий день семінару виступ міського голови Славутича Юрія Фомічева, який презентував концепцію створення кластера ядерної науки та технологій у Славутичі як унікального для Північного регіону України.

Зокрема, Славутицький міський голова підкреслив, що запропонований проект сприятиме подальшій трансформації монопрофільного міста на місто наукових технологій у сфері атомної енергетики, підтримці співпраці науки, освіти та бізнесу в регіоні. Наразі ця інвестиційна ідея оцінюється в 3 млн. євро.

Крім того, Юрій Фомічев говорив про поточний стан справ у Славутичі, проблеми військового часу для колективу ДСП ЧАЕС та її працівників, які в основному проживають у м.Славутичі, а також коротко презентував інші інвестиційні ідеї майбутнього Плану повоєнного відновлення для Славутича.

Максим Савельєв, старший науковий співробітник ІПБ АЕС, та Норбер Молітор, експерт Плеяде, говорили про роль та місце цифрових двійників у життєвому циклі АЕС.

Максим Шевчук, заступник голови ДАЗВ, говорив про цифрову трансформацію Чорнобильської зони відчуження та поточний стан справ у Зоні Відчуження у зв’язку із військовою агресією.

Одним з ключових був виступ начальника відділу стратегічного планування ДСП ЧАЕС Дмитра Стельмах та провідного спеціалісту відділу стратегічного планування ДСП ЧАЕС Федора Ланських щодо практичної значущості діючої інформаційної моделі Чорнобильської АЕС у поєднанні з інформаційною системою підтримки зняття з експлуатації.

«Наша станція вже не перший рік використовує цифрові двійники у своїй роботі. На ЧАЕС розроблено детальні 3D-моделі більшості об'єктів і ми використовуємо їх для планування робіт, симуляцій та навіть для обчислення найбезпечніших марштурів персоналу з точки зору радіаційної безпеки.

Без цих технологій багато процесів потребували б набагато більших часових і фінансових витрат, тож ми сподіваєимося дедалі більше розвивати їх використання у нашій роботі», — коментує Дмитро Стельмах, начальник відділу стратегічного планування ЧАЕС.

Ігор Скітер з ІПБ АЕС розповів про тривимірне моделювання як інструмент підвищення культури безпеки при проведенні демонтажу нестабільних конструкцій Об’єкту «Укриття».

Дискусію продовжив виступ Олени Паренюк, з ІПБ АЕС, щодо можливостей Unreal Engine для побудови цифрового двійника ЧАЕС.

Далі прозвучали виступи іноземних учасників. Зокрема, доповідь Пітера Мартіна з Університету Брістоля щодо удосконаленої робототехніки та технології безпілотних літальних апаратів у цифрових двійниках; виступ Тома Скотта, з GNSP м.Брістоль щодо проекту ATLAS як цифрового двійника радіологічних загроз на Чорнобильській та Запорізькій АЕС, а також доповідь Кая Веттера та Джейка Хекла, Університет Берклі, щодо розширеного картографування радіологічного джерела та кількісної оцінки невизначеності в 3D за допомогою одного детектора.

Директор Спільного офісу підтримки проектів Єврокомісії (JSO) Девід Корбетт підкреслив важливість поточної діяльності для підтримки просування ефективної культури безпеки в Україні відповідно до принципів Конвенції МАГАТЕ про ядерну безпеку.

Робота семінару триватиме завтра. Учасники відвідають практикум «Інформаційні технології при знятті з експлуатації АЕС» в офісі ДСП ЧАЕС, у м.Славутичі.

Фото зі сторінки Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС»

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: