Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Засідання круглого столу у комітеті Верховної Ради щодо соціальних питань "чорнобильців"

Засідання круглого столу у комітеті Верховної Ради щодо соціальних питань "чорнобильців" фото

У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання круглого столу на тему: «Формування та реалізація державної політики у галузі соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ тощо.

Метою проведення круглого столу було вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням положень Закону України «Про статус і соціальних захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та вишукування шляхів подолання кризової ситуації.

У засіданні круглого столу взяв участь та виступив голова профспілкового комітету Чорнобильської АЕС Богдан Сердюк.

Із виступу Богдана Сердюка:

"Шановні учасники круглого столу! Вітаю Вас від імені працівників Чорнобильської АЕС, основним завданням яких наразі є зняття ядерних установок з експлуатації та які, фактично, продовжують справу ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у самому епіцентрі трагедії.

Маю зазначити, що з початку широкомасштабної агресії рф проти України, була зруйнована транспортна інфраструктура, тому ми працюємо вахтовим методом (як це було у 1986-му році), при цьому відпочиваючи на об’єктах ЧАЕС, бо шлях до проммайданчика від міста атомників Славутича можна здолати, щонайменше, за 7 годин. Ці обставини погіршують як здоров’я, так і загальний стан психологічного благополуччя колективу.

Компенсувати ці складнощі ДСП ЧАЕС не може, оскільки має проблему хронічного недофінансування, яка дуже загострилась у поточному році через необхідність критично великих відрахувань до Пенсійного фонду України.

Нагадаю, що всі працівники підприємств Зони відчуження працюють в особливо шкідливих умовах праці (Список № 1) і мають право йти на пенсію достроково, на пільгових умовах. При цьому витрати на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівниками пенсійного віку покладаються на роботодавців. У зв’язку з ростом пенсій та з демографічних причин розмір відшкодування Пенсійному фонду щороку збільшується і, наприклад, для ДСП ЧАЕС в цьому році складає понад 200 млн. грн., а це майже 20% і без того дефіцитного бюджету підприємства. На наступний рік ПФУ повідомив про розрахункові потреби в перерахуванні вже на рівні 250 млн. грн.

Не сплачувати або затримувати ці платежі неможливо, оскільки така заборгованість стягується з підприємств у судовому порядку, при цьому рахунки підприємств можуть бути арештовані, що, зі свого боку, призведе до невиплати заробітної плати та створення соціальної напруги на ядерному об’єкті.

Для покриття цих витрат підприємство знаходить ресурси шляхом зменшення розміру щомісячного преміювання, призупинення або зменшення виплат, передбачених Колективним договором. Погіршення соціальних гарантій персоналу, що важко працює в умовах вахтового методу, може негативно вплинути на загальний рівень безпеки на об’єкті, який забезпечує безперебійну роботу енергетичного та іншого важливого обладнання критичної інфраструктури.

Ця проблема може бути вирішена раз і назавжди внесенням змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і саме такий законопроєкт № 5658 був поданий депутаткою Ольгою Василевською-Смаглюк ще у червні 2021 року і, нарешті, його включено до порядку денного поточної, 9-ї сесії Верховної Ради України IX скликання.

Законопроєктом №5658 пропонується звільнити державні підприємства, установи та організації від обов’язку відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах, призначених особам, які працювали у Зоні відчуження.

Велике прохання до депутатського корпусу від колективу Чорнобильської АЕС розглянути, нарешті, та прийняти цей законопроєкт (який підтримують Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Державне агентство України з управління зоною відчуження та Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів)!"

Чорнобильські слухання  відбулися 24 квітня, у понеділок.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: