Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Звітна конференція енергетиків в режимі онлайн

Звітна конференція енергетиків в режимі онлайн фото

Звітна конференція первинної профспілкової організації ДСП "ЧАЕС"проводилася в режимі онлайн, з використанням платфaорми Zoom, з огляду на вахтовий метод роботи працівників електростанції, частина делегатів перебувала на проммайданчику Чорнобильської АЕС.

За інформацією "Атомпрофспілки", у роботі конференції взяли участь 55 делегатів із 67 обраних. А також Голова Атомпрофспілки Валерій Матов та працівники апарату ЦК профспілки.

На форумі було заслухано звіт про роботу профкому ППО "ЧАЕС" за період з 12.06.2021 по 25.02.2023 роки. Делегатами конференції її було визнано задовільною. Звіт про виконання кошторису за 2021 та 2022 роки відтерміновано до відповідних звітів ревізійної комісії ППО "ЧАЕС" — до наступної конференції первинки.

 

 

Було підтверджено повноваження новообраних членів профкому за принципом прямого делегування та сформовано профспілковий комітет ППО "ЧАЕС". Обрано склад ревізійної комісії ППО "ЧАЕС", затверджено кошторис профспілкового бюджету на 2023 рік.

 

 

При цьому профкому було надано повноваження вносити за потреби в затверджений кошторис профспілкового бюджету ППО "ЧАЕС" протягом фінансового року зміни з подальшим звітуванням перед членами первинки та затвердженням їх на звітній конференції. Було обрано представників до складу Ревізійної та Статутної комісій ЦК профспілки.

 

 

На конференції первинної профспілкової організації ЧАЕС виступив Голова "Атомпрофспілки" Валерій Матов, він висловив задоволення, що за сьогоднішніх складних умов усе-таки відбувся цей важливий захід, на якому сформовано колегіальні органи, та надію, що новий склад профкому буде більш конструктивним, адже до роботи попереднього було занадто багато зауважень і звернень у Статутну комісію, в оргвідділ Центрального комітету.

 

«Ми повинні розуміти, що працюємо згідно зі Статутом Атомпрофспілки, тому усі без винятку маємо виконувати його положення. 27 грудня 2022 року ми провели З’їзд Атомпрофспілки, на якому переформатували склад Центрального комітету, Президії ЦК та інших колегіальних органів, до яких ви сьогодні делегували своїх представників. Ви знаєте, що згідно із Законом «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану…» на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених статтями 43, 44 Конституції. Профспілки також у період війни обмежені у своїх функціях. Тому я особливо вдячний нашим соціальним партнерам, починаючи від державного органу управління — Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства енергетики, а також департаменту управління зоною відчуження, керівникам підприємств, які в цей нелегкий час зберегли соціальний діалог у вирішенні найважливіших питань.

І хоча у 2022 році було прийнято цілу низку вимушених, не дуже соціально сприятливих рішень — переведення персоналу у простій, десь у частковий робочий час, вахтовий метод, це допомогло збереженню колективів.

Позиція Атомпрофспілки щодо ЧАЕС і за цих часів незмінна: спільно з первинною профспілковою організацією вона відстоювала і буде відстоювати соціально-економічний захист працівників! Для нас важливо зберегти тенденцію не зниження фонду заробітної плати. Це непросто зробити, коли бюджетне фінансування чорнобильських програм щороку зменшується щонайменше на 20-25 відсотків.

На діючих атомних електростанціях ситуація теж дуже складна. Вже ухвалено Закон про корпоратизацію ДП НАЕК «Енергоатом». Ми змогли відстояти низку принципово важливих для спілчан позицій: 100 відсотків державної власності, збереження об’єктів соціальної інфраструктури, рівня зарплати тощо, але депутати у будь-який час можуть внести зміни. Тому Атомпрофспілка має бути напоготові, у нас попереду дуже багато роботи», - зазначив Валерій Матов.

 

 

Валерій Матов розповів про те, що відбувається на окупованій ЗАЕС, про тиск на українських працівників, про значну допомогу тим, хто виїхав з окупованого міста, та їхнім сім’ям. А таких майже 85 відсотків.

«Ми зуміли сформувати дієвий гуманітарний напрям в Атомпрофспілці. Ще наприкінці березня, щоб мати можливість підтримувати наших працівників в умовах війни, Президією ЦК Атомпрофспілки було вирішено кошти резервного фонду профспілки, який ми формували протягом багатьох років — Фонду солідарності Атомпрофспілки, використовувати для надання допомоги усім нашим колективам.

Атомпрофспілка за цей рік війни ефективно відпрацювала новий, не властивий раніше профспілкам алгоритм своєї діяльності, — гуманітарний, не виходячи за рамки статутних повноважень. Ми до цього не займалися так широко благодійною роботою з міжнародними організаціями.

Чорнобильська АЕС була окупованою з перших днів війни, разом із містом-супутником Славутичем. Сьогодні цю нашу територію звільнено, але чорнобильська зона відчуження, яка постраждала під час окупації, досі оговтується від неї. Ми повинні активно формувати роботу, спрямовану на реабілітацію персоналу ЧАЕС, який працює в особливих умовах вахтового методу. Тому важливим напрямом роботи є саме санаторно-курортне лікування. Допомагатимемо, наскільки це буде можливо. Важко щось планувати, адже, наприклад, до цього часу немає затверджених фінансових планів наших державних підприємств. Важко передбачити у зв’язку з війною усі обставини», - акцентував профспілковий лідер .

Валерій Матов побажав новообраному складу профспілкового комітету ППО "ЧАЕС" дієвої та ефективної роботи відповідно до головних принципів діяльності Атомпрофспілки. Висловив надію на безпосередні зустрічі вже у найближчому майбутньому після нашої Перемоги.

Звітна конференція проводилась у форматі онлайн 25 лютого.

Лілія СОКОЛОВА

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: