Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сучасні шахраї

Всі явища і процеси у Всесвіті еволюціонують і розвиваються. Це стосується і технологій. Так, наприклад, 20 років тому можливість переказу грошових коштів з одного банківського рахунку на інший за допомогою мобільного телефону та номера банківської карти було фантастикою, яку навіть уявити було складно.

 
Всі явища і процеси у Всесвіті еволюціонують і розвиваються. Це стосується і технологій. Так, наприклад, 20 років тому можливість переказу грошових коштів з одного банківського рахунку на інший за допомогою мобільного телефону та номера банківської карти було фантастикою, яку навіть уявити було складно. На сьогоднішній день це звичайна послуга, якою користується кожний охочий.

На жаль, технології, які полегшують наше життя не завжди використовуються добросовісно.

За останній рік почастішали випадки заволодіння чужими грошовими коштами шахрайським шляхом - вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України.
Зловмисники діють наступним шляхом: телефонують на мобільний телефон потерпілого, представляються працівниками банку, пропонують заблокувати картку чи перевірити стан рахунку. Приводом до таких дій часто використовують посилання на складну ситуацію в країні, проведення антитерористичної операції і т.п.
Маючи незаконний доступ до персональних даних (прізвище, ім’я по-батькові; суму грошей на банківському рахунку тощо) правопорушники повідомляють їх потерпілому, чим створюють в останнього ілюзію правомірності дій.

Далі щоб досягти бажаного результату у виді переказу грошових коштів з рахунку, злочинці просять повідомити код, який надходить до потерпілого на мобільний телефон у виді SMS-повідомлення, після отримання якого розмова припиняється, а з рахунку особи зникають кошти.

Після втрати грошових коштів потерпілі звертаються з відповідними заявами до правоохоронних органів про вчинення щодо них шахрайства. В результаті проведення слідчих дій, заходів забезпечення кримінального провадження, встановлюється місце вчинення злочину - звідки телефонують зловмисники. У 99% випадків за останній рік таким місцем є зона проведення антитерористичної операції, наприклад, м. Горлівка Донецької області, м. Краснодон Луганської області тощо. У разі встановлення такого факту, правоохоронні органи мали б передати такі матеріали провадження за місцем вчинення злочину з метою встановлення винних осіб, однак на даний час це не можливо, оскільки на цій території проводиться антитерористична операція. В результаті, такі кримінальні провадження «застряють у лабіринтах архівів» міських, районних відділень міліції по всій Україні.

З метою уникнення подібної ситуації, прокуратура міста Славутича нагадує: працівники банків ніколи не телефонують клієнтам з проханням повідомити будь-які особисті дані, тим паче пароль з SMS-повідомлення. Якщо Вам зателефонували особи, які представилися співробітниками банку і пропонують вчинити будь-які дії з банківським рахунком, з метою чого пропонують повідомити особисті дані чи код з SMS-повідомлення – Ви маєте справу з шахраєм. Покладіть слухавку, не ведіть переговори з такими особами.

Шановні жителі та гості міста Славутича, будьте уважні, не дозволяйте себе ошукати.

Прокуратура м. Славутича Київської області
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: