Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Чернігівобленерго" отримало допомогу з Німеччини

"Чернігівобленерго" отримало допомогу з Німеччини фото

ЩЕ наприкінці серпня АТ «Чернігівобленерго» відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен. Вона передала Товариству гуманітарну допомогу від іноземних партнерів у сфері енергетики.

За інформацією "Чернігівенерго", під час цієї зустрічі Анка Фельдгузен  також обговорила подальші плани співпраці з технічним директором АТ Сергієм Феликом.

"Німеччина повністю на боці України, а тому ви і надалі можете розраховувати на нашу підтримку у сфері енергетики", – наголосила Посол.

Тоді ж вона розпитала Сергія Фелика про поточні потреби підприємства. І ось днями в АТ «Чернігівобленерго» прибула допомога від Німеччини – кабель та індикатори короткого замикання.

"Ми дуже вдячні нашим міжнародним партнерам за підтримку. Хоч фаза активних бойових дій на території Чернігівщини закінчилася ще в квітні, пошкодження в наших мережах, спричинені обстрілами росіян, настільки значні, що їх наслідки ми усуватимемо не один рік. Плюс до цього додаються пошкодження після обстрілів прикордоння, які тривають і досі, і пошкодження, які з’являються внаслідок несприятливих погодних умов. Тому ми вдячні за будь-яку допомогу і дуже цінуємо підтримку наших міжнародних партнерів.

Завдяки вам навіть у тій складній ситуації, в якій зараз опинилася вся енергосистема України, ми маємо змогу виконувати свій безпосередній обов’язок – забезпечувати своїх споживачів електропостачанням", – наголошує технічний дирктор АТ «Чернігівобленерго» Сергій Фелик.

Раніше, напередодні Дня енергетика, АТ «Чернігівобленерго» отримало дуже значимий подарунок від своїх міжнародних партнерів – 44 трансформатори. Вручати їх у Чернігів приїхали Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемар Серапінас та генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міненерго Роман Андарак.

За інформацією "Чернігівобленерго", в період активних бойових дій на Чернігівщині було пошкоджено понад тисячу об’єктів енергетичної інфраструктури. Технічні рішення, які приймалися, щоб подати напругу своїм споживачам, були тимчасовими.

"Передбачалося, що пошкоджені та зруйновані об’єкти будуть капітально відновлені в подальшому. Однак обстріли, які і досі тривають у прикордонних районах, додають до списку пошкоджених нові об’єкти. А це і додаткова робота, і додаткові потреби в обладнанні.

Силові транформатори, які ми отримали сьогодні, це обладнання саме для відновлення розподільних електромереж, якого ми зараз дуже потребуємо, адже протягом лютого-березня на території обслуговування нашого Товариства їх було пошкоджено понад тисячу​​​", – наголосив при зустрічі  Сергій Фелик.

"На жаль, жодна енергетична система у світі не розрахована на прицільні обстріли. Загалом зараз складно оцінити масштаби уражень енергетичних об’єктів України у якихось відсотках чи обсягах. Це все буде підраховано уже після закінчення бойових дій, коли ми матимемо повний доступ до всієї території країни. Поки що для себе ми розуміємо, що пошкодження складають близько 50-60%. Окрім того, обладнання та матеріалів для відновлення потребує практично весь енергетичний сектор.

Дуже необхідні, наприклад, високовольтні трансформатори, а це доволі вартісне обладнання, яке виготовляється під замовлення, його просто немає в наявності. Ми активно працюємо з нашими міжнародними донорами та партнерами для того, щоб знайти і замовити його, за можливості, домовляємось з виробниками, щоб вони виготовили його поза чергою. Але, окрім таких великих об’єктів, пошкоджені ще й розподільні мережі, для відновлення яких потрібно також чимало обладнання (в тому числі трансформаторів різної потужності) та матеріалів,  – пояснює Роман Андарак.

"Ми переживаємо уже десятий місяць цієї страшної війни і добре розуміємо, як Україні потрібна допомога. Важлива допомога будь-яка – політична, військова, психологічна, експертна, але зараз, взимку, коли рашисти атакують енергетичні об’єкти, дуже важлива саме допомога енергетична і я дуже пишаюсь, що така допомога Україні надходить із моєї країни, пишаюся представляти тут Литву, – говорить Вальдемар Серапінас.

44 трансформатори для «Чернігівобленерго» – це комплексна допомога, виділена спеціально для України. Вальдемар Серапінас зізнається: знайти це обладнання було доволі складно, та й загальна сума, яку Литва витратила на них (а це понад сім мільйонів євро), для такої маленької країни немала.

"Чернігівщина – прикордонна область, яка постійно обстрілюється, це і стало одним із основних критеріїв при виборі, кому ж надати цю допомогу. Литва була, є і буде з вами. Ваша боротьба проти рашистів – це і наша боротьба. Повірте, для Литви це є аксіомою, яку розуміють і підтримують усі!", - запевнив Вальдемар Серапінас.

"Величезне спасибі усім міжнародним партнерам, які нас зараз підтримують! Саме завдяки іноземному обладнанню, яке надається нам в якості гуманітарної допомоги, Товариству навіть за таких складних умов, які склалися протягом останніх місяців, вдається виконувати необхідні ремонти у мережах і виконувати своє головне завдання – постачати споживачам таку необхідну електроенергію. Для нас ваша допомога і підтримка має просто неоціненне значення!" – наостанок подякував гостям Сергій Фелик.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: