Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Не казочка про «золоте» яйце

Не казочка про «золоте» яйце фото

У жовтні ціна курячих яєць І категорії в пакуванні перевищила 50 грн за десяток. У деяких супермаркетах вони продаються вже дорожче 60 грн.

На початку 2022 року їх вартість була на рівні 40 грн, а під час активних бойових дій на території центральних регіонів України вона знижувалася навіть нижче 30 грн за десяток.

Зниження ціни навесні та влітку, коли вона була нижче собівартості виробництва, пояснюється порушенням логістики та неможливістю заводів продавати звичайним покупцям: мережам магазинів та гуртовиками.

Велика кількість заводів з виробництва яєць знаходиться в областях, які були частково окуповані росіянами. Тому це також призвело до відсутності персоналу на робочих місцях та вимушеного скорочення поголів’я курей, що також вплинуло на ціноутворення.

Ситуація для виробників погіршилася також неможливістю експорту української продукції. Велике виробництво за умов суттєвого зниження попиту та затоварення призвели до падіння цін, що призвело до збитків виробників. Зараз вони, навпаки, змогли підняти вартість. Однак будь-яке подорожчання приводить до скорочення попиту та є висока ймовірність, що зараз продажі цієї продукції значно просіли.

Довго триматися на максимумі ціна не буде. Як тільки ціна на цей продукт стабілізується та протримається хоча б пару тижнів, ми побачимо її подальше зниження більше ніж на 10 грн. І на цій нижній відмітці цінник буде триматися як мінімум два місяці до подальшого поступового зростання. У листопаді, найімовірніше, ціна стабілізується, а в грудні-січні піде вниз.

Для розуміння не ринкової ситуації порівняємо вартість курячих та перепелиних яєць. Пачка з 20 перепелиних яєць майже завжди коштувала дорожче за 10 курячих, але наприкінці вересня ситуація змінилася. Для порівняння в Польщі зараз десяток курячих яєць стартує від 70 грн.

Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: