Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Надавати першу медичну допомогу навчали у Славутицькому СПЦ

Надавати першу медичну допомогу навчали у Славутицькому СПЦ фото

Заняття з тактичної медицини та надання першої домедичної допомоги відбулося у Славутицькому соціально-психологічному центрі. Своїми знаннями та практичними навичками поділилися активісти Азовського руху громадського формування «Центурія».

За словами інструктора Добрині, такі знання дуже важливі для цивільних не тільки під час воєнних дій, а й в звичайному житті. Адже інколи бувають такі ситуації, коли рахунок іде на хвилини, і вчасно надана домедична допомога рятує життя постраждалим.

«Наше завдання донести цивільним особам інформацію щодо масивної кровотечі, критичності її і показати, як надати постраждалому домедичну допомогу».

 

Кровотечі бувають капілярні, венозні та артеріальні. Якщо капілярна і венозна кровотеча може припинитися сама, за рахунок згортання крові, що не становить загрозу для життя, то венозна кровотеча може за короткий час спричинити вели втрату крові, і через це людина може загинути.

Добриня каже, що майже 30% гибелі поранених з кровотечами через те, що їм вчасно не надали допомогу.

Під час заняття використовувалися різні види турнікетів. Практично всі вони, не зважаючи на досить велику вартість – більше 1,5 тисяч грн і дорожчі, використовуються лише один раз.

Як і в інших вартісних речей, у коштовних турнікетів чимало підробок. Добриня показав, як їх можна розрізняти зовні. Це важливо.

Звичайно, є і дешевші, вітчизняного виробника, але вони підходять суто для певних ділянок тіла.

Наприклад, широкий гумовий турнікет можна накладати на верхню кінцівку (руку). Він зручний у використанні і комфортніший для постраждалого за рахунок більшої площі затискання. Але для нижніх кінцівок його не використовують, тому що там він не виконує свою функцію через більший об’єм кінцівки (ноги).

На тих ділянках, де є кровотеча, а особливо там, де не можна поставити турнікет, використовують тампонування, шляхом затискання пошкодженого сосуду відповідною тканиною, спеціальними тампонами і затискаючою пов’язкою.

 

Під час заняття Добриня розповідав відомі ситуації, коли постраждалим надавали невчасну чи невдалу допомогу, і це приводило до летальних наслідків. Інструктор звертав увагу на помилки та застерігав щодо їх повторення у діях того, хто надає допомогу.

Учасники тактичних занять мали нагоду побачити, як надається фахова допомога, потримати в руках предмети, що використовуються для зупинки кровотечі, і спробувати самостійно виконати потрібні дії у подібній ситуації.

Тактичні заняття за участю активістів Азовського руху громадського формування «Центурія» проводились у Славутичі з інціативи Соціально-психологічного центру.

Олександра ЛАТИШЕВА

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: