Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як у Чорнобилі таємно відстежували і передавали інформацію про вторгнення російських військ

Як у Чорнобилі таємно відстежували і передавали інформацію про вторгнення російських військ фото

Проїхавши КПП Чорнобиль, росіяни зняли український прапор і вимкнули всі камери. Проте вони забули про камеру на стенді, яка постійно оберталася.

Про це розповідають у The Washingtion Post.

З початку вторгнення завдяки маленькій камері туроператори почали підраховувати кількість та тип військової техніки. Сотні машин перетнули кордон. Через 2 дні потік сповільнювався. Цю інформацію співробітники передавали у розвідку.

Уже до кінця першого дня війни російські війська захопили Чорнобиль. Окупація тривала 5 тижнів.

За 25 днів на території ЧАЕС рашисти вбили 9 працівників, 5 - викрали. Також вони забрали з собою сотні комп'ютерів, радіаційних дозиметрів, протипожежного обладнання та програмного забезпечення.

Протягом наступних тижнів близько 10 співробітників, що жили у сусідніх селах, таємно фіксували кількість, місцезнаходження та напрямок російських військових машин.

Попри серйозний ризик, партизани ходили у ліси в пошуках мобільного зв'язку, щоб відправити дані до Києва. Координатори в столиці у свою чергу намагалися надіслати реальну інформацію про війну, щоб протистояти російській пропаганді і організувати гуманітарний коридор для евакуації жителів.

Чорнобиль - це не лише місце трагедії, - сказав Ємельяненко, керівник туроператора в Зоні відчуження, - це також місце нашої перемоги.

Читайте також: Якщо у нас воюють навіть туристичні інфоцентри - то ми точно не здамося. Переможемо! - Ярослав Ємельяненко

ҐРУНТ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: