Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Юрій Фомічев прокоментував перейменування вулиць і кварталів Славутича

Юрій Фомічев прокоментував перейменування вулиць і кварталів Славутича фото

У вівторок 25 липня сесія Славутицької міської ради затвердила перейменування 11 об'єктів топоніміки міста Славутич. Серед них 5 вулиць, 3 квартали, 2 магазини і 1 будинок побуту.

На прохання редакції нашого сайту міський голова Юрій Фомічев прокоментував цю непересічну подію і висловив свої особисті думки з приводу фото.

 

"Ми розпочали процес дерусифікації наших об’єктів топоніміки (тих що мають безпосереднє відношення до рф чи є спадщиною радянського минулого) ще весною. Спочатку було опитування мешканців, яка їхня думка: чи варто цим взагалі займатися і які можливі назви вони хотіли б отримати для наших проспектів, вулиць та кварталів? І тут переважна більшість підтримала необхідність перейменувань! Так, хтось казав, що варто це зробити вже після нашої Перемоги, мовляв, зараз є більш нагальні питання чи ми не знаємо які ще будуть герої на честь яких ми можемо назвати ту чи іншу вулицю. Але те, що від російських назв слід відмовитися – це було очевидним.

Після опитування ми провели декілька засідань робочих груп з фахівцями і експертами і прийшли до попереднього рішення, що треба відійти від символізмів в назвах але зберегти певну системність: наприклад. Якщо ми перейменовуємо квартали міста, назва яких пов’язана з містами рф, то і нові назви мають бути з одного логічного ланцюжка (назви міст/країн, найменування місцевості, тощо). А далі це питання було винесено на розгляд сесії Славутицької міської ради, де депутати погодилися з тим, що найкраще провести голосування серед мешканців по запропонованим назвам. Так врешті решт і було зроблено. Ми провели голосування і отримали практично в кожному блоці перейменування безперечного «лідера» громадської думки. Доречі, голосування проводилося як в онлайн режимі, так і була можливість проголосувати «в живу», в будівлі виконкому.

За результатами голосування мешканців міська рада прийняла рішення про перейменування.

Так, перед сесією міської ради (за 30 хв. До початку) мені передали звернення мешканців щодо перейменування проспекту Дружби Народів з проханням залишити цю назву! (більше 80 підписів). Але, ми пройшли чималий шлях в цьому процесі і дали всі можливості людям висловити свої думки. Доречі, у нас під час голосування була опція «свій варіант» де можна було запропонувати в тому числі і не змінювати назву, але така пропозиція не отримала підтримку на стадії голосування, тому щось змінювати і продовжувати цей процес за 30 хв. до прийняття остаточного рішення точно було не варто!

Та й взагалі, ми маємо максимально викорінювати з свого життя це радянське минуле, як би гарно воно не звучало на словах «Дружба Народів» - бо справжню ціну цієї дружби ми вже дуже добре знаємо!"

Перелік затверджених перейменувань:

  • Проспект Дружби народів перейменовано у проспект Незалежності,
  • вулиця Курчатова – вулиця Атомників,
  • вулиця 77-ой Гвардійської Дивізії – вулиця Збройних Сил України,
  • вулиця Невська – вулиця Деснянська,
  • Московський квартал – Поліський квартал,
  • Невський квартал – Деснянський квартал,
  • Бєлгородський квартал – Дніпровський квартал,
  • бульвар Бєлгородський – бульвар Лесі Українки,
  • торгівельний центр «Мінськ» – торгівельний центр «Десна»,
  • БПО «Сокольники» – БПО «Полісся»,
  • магазин «Арбат» – магазин «Паляниця».

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: