Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна побувала у Славутичі

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна побувала у Славутичі фото

До Славутича з робочим візитом завітала міністр у справах ветеранів України, член Ради національної безпеки і оборони України Юлія Лапутіна.

Спочатку вона відвідала Соціально-психологічний центр, де поспілкувалася з працівниками центру, учасниками бойових дій, членами їхніх родин, захисниками з місцевої тероборони та й не тільки.

Директор СПЦ Віктор Одиниця відзначив, що за 28 років функціонування до Славутицького центру вперше завітав міністр, і це приємно вражає. Він розповів, чим займаються у період війни фахівці центру, яку допомогу і кому надають.

Юлія Лапутіна розповіла про роботу та пріоритетні напрями Міністерства в умовах воєнного стану, зокрема про зміну державної ветеранської політики: 

«Державна ветеранська політика дійсно змінилася. 24 лютого 2022 року показало, що у нас майже вся країна стала країною Захисників і Захисниць. І саме тому ми зараз перемагаємо, відвойовуємо свої міста. Тому ми маємо усвідомлювати: політика стосовно Захисників і Захисниць має бути на найвищому рівні підтримана державою. Вона має конкретні практичні складові: це соціальний захист, гарантії, розвиток ветеранського підприємництва – коли ветеран повертається з війни, він має бути активним учасником своєї громади, розвивати власну справу і держава має йому в цьому допомогти».

В Україні буде запроваджено новий підхід до психологічної реабілітації українських Воїнів за стандартами провідних країн світу. Відповідний проєкт постанови готує Міністерство у справах ветеранів України, невдовзі його буде передано на затвердження Уряду.

Вона зазначила, що в урядовому Плані відновлення України значна увага приділяється відродженню людського потенціалу після перемоги. Адже вся країна стала Захисниками і Захисницями рідної землі від російських окупантів, і багато хто з людей потребуватиме допомоги під час повернення до мирного життя після перенесених жахів війни.

“Йдеться про побудову нової системи психологічної реабілітації як цивільних людей, так і тих, хто брав участь у бойових діях. Ми вже зараз готуємо постанову Кабінету Міністрів про новий підхід до психологічної реабілітації наших Воїнів, з всіма стандартами, які існують у провідних країнах світу. Думаю, що вона буде найближчим часом прийнята", – зазначила Юлія Лапутіна.

Міністерка наголосила, що за провідними стандартами психологічну допомогу потрібно надавати людині, яка отримала поранення і перебуває у шпиталі, відразу після повернення її до тями. 

“Такої системи раніше у нас не було. Наразі ми відпрацювали з Міністерством охорони здоров’я, Національною службою здоров’я усі механізми, і такий підхід буде запроваджено найближчим часом. А у перспективі ми хочемо створити загальну систему реабілітації з новими сучасними підходами, до якої теж буде включено ветеранів.

Наше завдання – відновити людський потенціал всіх Воїнів, які повернуться до мирного життя. Вони мають стати також резервом нашої країни у відбудові економіки”, – підкреслила вона.

Очільниця Мінветеранів також зазначила, що робота реабілітаційних центрів Міністерства у містах Бородянка, Іванків, Славутич буде обов'язково відновлено. 

«Те, що ми побачили у Бородянці, заслуговує на ретельне міжнародне розслідування як акту геноциду проти українського народу. Звичайні люди зазнали і стали свідками таких травм, яких жодна людина у світі не зазнавала у ХХІ столітті»,- акцентувала вона.

На думку Юлії Лапутіної, в Україні буде найбільший досвід надання такої допомоги. Вона запропонувала створити на базі Бородянки всесвітньовідомий центр психічного здоров’я, де будуть надавати відповідну допомогу не тільки постраждалим, а також науковцями буде вивчатись феномен нелюдськості, яку проявила російська армія по відношенню до українського народу, щоб у подальшому протистояти цьому.

Потому працівники Соціально-психологічного центру розповіли про напрямки роботи,які необхідні зараз для надання якісних послуг тим, хто їх найбільше потребує. Один з них -  цілодобова робота телефону довіри, адже найбільш затребуване спілкування з психологом з різних причин припадає саме на нічний період часу.

Також говорили про ремонт споруди центру, надання інтернет-послуги, підтримки місцевої тероборони технічно, тощо.

По завершенню зустрічі мама загиблого Героя Івана Лєснікова - Людмила Лєснікова на добру згадку подарувала Юлії Лапутіній іграшку, яку виготовила власноруч.

Потім поважні гості побували у штабі ГО «Об’єднання ветеранів АТО/ООС» та поспілкувалися з міським головою Славутича Юрієм Фомічевим.

Олександра ЛАТИШЕВА

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: