Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Проблеми роздільного збирання твердих побутових відходів у місті Славутичі

В процесі своєї життєдіяльності людина, навіть не бажаючи, та все ж є причиною того, що кількість твердих побутових відходів (надалі ТПВ) збільшується. Якщо розділити 35 мільярдів тонн ТПВ (яке знаходиться лише на полігонах) на приблизно 46 мільйонів українців, то вийде по 760 тон на кожного.

Якщо людина не зробить так,
щоб на Землі стало менше сміття,
то сміття зробить так,
щоб на Землі стало менше людей.


В процесі своєї життєдіяльності людина, навіть не бажаючи, та все ж є причиною того, що кількість твердих побутових відходів (надалі ТПВ) збільшується. Якщо розділити 35 мільярдів тонн ТПВ (яке знаходиться лише на полігонах) на приблизно 46 мільйонів українців, то вийде по 760 тон на кожного.

 

Та все ж людина може вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає. За будь-яких умов у боротьбі ТПВ вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. Найперше, це сортування. За словами фахівців, розділення ТПВ, зменшить до 40% кількість відходів, що йдуть на сміттєзвалища.

Поводження з побутовими відходами є одним з пріоритетних і найважливіших напрямків як господарської, так і природоохоронної діяльності. Воно включає в себе дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, перероблення, утилізацію і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями захоронення.

Відомо, що кожного дня у середньому мешканець міста викидає 1—2 кг ТПВ. В Європі рекордними показниками організованості можуть похвалитися швейцарці й німці, які не лінуються віднести електричні елементи в одне місце, скляні пляшки вкинути в один контейнер, пластикові - в другий, папір - в третій, органічні рештки - в четвертий... У нас справи з ТПВ набагато гірші. У середньому мешканець великого міста щодня

Темою нашого екологічного проекту стала проблема роздільного збирання ТПВ, яка актуальна не тільки для Київської області і міста Славутича, а для всієї України, а мета проекту – привернути увагу місцевого самоврядування, житлово – комунального підприємства та жителів міста Славутича до проблеми роздільного збирання ТПВ та їх утилізації.

Роздільне збирання ТПВ є одним з варіантів ефективного вирішення проблем у сфері поводження з ними. Користь роздільного збирання ТПВ населенням виявляється, зокрема, у зменшенні навантаження на полігони твердих побутових відходів, збереженні природних ресурсів, покращення екологічного стану.
Запровадження роздільного збирання ТПВ та застосування інноваційних підходів щодо комплексного вирішення проблеми, допоможе вирішити нарізні проблеми, пов'язаних з ТПВ у місті Славутичі.
На підставі Закону України «Про відходи», постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 № 265 «Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами», «Програми поводження з твердими побутовими відходами в Київській області на 2012-2016 роки», відповідно до Рекомендацій Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України щодо підготовки місцевих програм поводження з твердими побутовими відходами 07.12.2012 року була затверджена «Програма поводження з твердими побутовими відходами в місті Славутичі на 2013-2015 роки» (надалі – Програма).

Метою Програми є створення екологічно чистого середовища в місті Славутичі шляхом проведення невідкладних заходів щодо вдосконалення системи вивезення, збору, сортування, переробки та захоронення твердих побутових відходів та перетворення існуючого полігону ТПВ для потреб міста Славутича ємністю 1,5 млн. м³ (290 тис. тон) на сучасний виробничий комплекс з переробки відходів. Програма спрямована на продовження строку дії існуючого полігону, зниження шкідливого впливу відходів на навколишнє середовище та мешканців міста, шляхом їх вивезення, сортування та захоронення ТПВ, що утворюються на території міста.

Для досягнення мети передбачається:

- зменшити обсяг захоронення твердих побутових і негабаритних відходів шляхом їх сортування та відправлення на подальшу переробку;
- забезпечити облік ТПВ шляхом встановлення автомобільних ваг вантажопідйомністю 30 т;
- впровадження сучасного обладнання в сфері поводження з відходами, шляхом придбання нових контейнерів та подрібнювача деревини (кущів, дерев);
- створити умови для сортування ТПВ на стадії збору шляхом придбання спеціальних контейнерів для їх роздільного накопичення;
- підвищити якість робіт зі збору та вивезення побутових відходів шляхом придбання сучасного сміттєвоза;
- створення умов для миття контейнерів шляхом облаштування спеціального майданчика;
- продовження терміну експлуатації полігону ТПВ міста Славутича шляхом його реконструкції.
За останніх п’ять років в місті Славутичі продовжується відбуватися прогресуюче накопичення відходів як у промисловому, так і в побутовому секторах. Існуюча система поводження з ТПВ, вивезення та захоронення ТПВ на полігоні, є недостатньою для екологічної безпеки навколишнього середовища міста і потребує удосконалення з урахуванням сучасного вітчизняного та світового досвіду в даній сфері[10].

Всі побутові відходи міста можна поділити на сім груп:

- побутові відходи від житлових будинків – харчові відходи, кімнатне та дворове сміття, скло, шкіра, гума, папір, метал, а також відходи від поточного ремонту квартир та негабаритні предмети домашнього використання (старі меблі та інше);
- побутові відходи установ адміністративного та загального призначення – переважно папір, деревина, текстиль, скло, відходи від прибирання офісів;
- відходи підприємств громадського харчування — переважно харчові відходи, папір, скло, відходи від прибирання приміщень;
- відходи ринків – відходи від чищення овочів, бадилля, соломи, пакувальний матеріал, відходи тваринного походження, сміття;
- відходи лікувальних та санітарно-епідеміологічних установ – переважно відходи від прибирання кімнат, побутові відходи;
- відходи, які утворюються на міських територіях загального користування – сміття з дорожнього покриття, тротуарів, вулиць та площ, території зелених насаджень та спортивних комплексів (продукти руйнування та стирання дорожнього покриття, пилу, землі, опалого листя, відходів від урн);
- промислові відходи – деревина, папір, шкіра, гума, текстиль, солі, шлаки, зола, метал.
Діяльність щодо вивезення та захоронення ТПВ є однією з основних видів житлово–комунальних послуг.

Питання вдосконалення цієї послуги, як з економічного так і з екологічного боку — важливі для територіальної громади.

В місті Славутичі, як і в кожному іншому місті, де людська діяльність призводить до появи відходів, кількість яких невпинно зростає, питання сортування ТПВ є дуже актуальним.
Основними джерелами утворення відходів в м. Славутич в першу чергу, є населення, яке утворює 64,1% усіх відходів, і юридичні особи (підприємства, організації, установи) – 35,9%.
Приблизний морфологічний склад відходів, які утворюються: папір – 10%, харчові відходи – 40%, текстиль – 7%, деревина – 9%, полімери – 13%, гума – 5%, скло – 10%, металобрухт – 6%.
З 1989 року тверді побутові відходи з міста вивозяться на полігон ТПВ, що розміщений на відстані 7,5 км від м. Славутич. Проектний строк експлуатації полігону становить 20 років.

Станом на 01.10.2012 з початку заснування міста на полігоні було захоронено 943,999 тис.м3 (243,029 тис. т) твердих побутових відходів, проектний обсяг – 1,5 млн. м3 (290 тис. т).

Результатом дослідження стало розроблення концепції та рекомендацій щодо покращення екологічного стану міста Славутича за рахунок впровадження системи роздільного збору ТПВ, вивозу та переробки ТПВ для подальшого використання їх компонентів як вторинної сировини.

У ході виконання проекту зроблено висновки: найраціональнішим рішенням проблеми поводження з ТПВ в Славутичі є навчання жителів правилам роздільного збирання ТПВ та будівництво сміттєсортувального заводу.

Матеріали дослідження можна застосовувати в освітніх програмах, які спрямовані на підвищення рівня обізнаності населення щодо необхідності роздільного збирання ТПВ, а в навчальних закладах – під час вивчення відповідних навчальних предметів і в позакласній роботі екологічного напряму.
Впровадження екологічного проекту буде сприяти формуванню екологічної культури всіх верст населення міста Славутича.

Ми ретельно дослідили проблему роздільного збирання твердих побутових відходів у Київській області та в місті Славутичі і прийшли до наступних висновків:
1. Поетапно впроваджувати міську Програму «Поводження з твердими побутовими відходами в місті Славутичі на 2013 – 2015 роки».
2. Започаткувати інформаційно-просвітницьку екологічну роботу:

• Організація та проведення тематичних лекторіїв, тренінгів з питань поводження з ТПВ.

• Організація та проведення в загальноосвітніх закладах щорічних конкурсів, виставок з питань раціонального поводження з ТПВ та дитячих свят.

• Створення місцевого інформаційно-просвітницького екологічного центру поводження з ТПВ.

• Розпочати і проводити постійно цикл теле- та радіо передач, готувати
і розміщувати відеопродукцію (соціальну рекламу) екологічного профілю на ТРК «Славутич»– щотижнево) щодо:
- організації роздільного збору ТПВ,
- забезпечення чистоти і порядку в місті
- сучасних технологій поводження з ТПВ, тощо.

• Створення та розповсюдження видавничої продукції природоохоронного спрямування (книги, тематичні альбоми, листівки, буклети, плакати тощо).

• Проведення науково-практичних семінарів з екологічної та природоохоронної тематики для освітян (з урахуванням специфіки екологічних проблем міст).

• Проведення щорічного моніторингу, опитування населення з питань стану у сфері поводження з ТПВ.

• Створення та підтримка роботи «гарячої лінії» «Екотелефон» - індикатора екологічних проблем міста і області.

• Залучення громадськості до інформаційно-просвітницьких кампаній щодо роздільного збору побутових відходів та поводження з іншими видами відходів.

• Впровадження і ведення інформаційно-аналітичної системи поводження з відходами виробництва і споживання, створення реєстру утворення та видалення відходів (банк даних).

Міська влада дбає, щоб Славутич й надалі залишався чистим, гарним, ошатним, заквітчаним і зручним та здоровим для проживання в ньому славутичан, а роздільний збір ТПВ – шлях до благополуччя міста.

Мягка Юлія, учениця 11 класу Славутицької ЗОШ І–ІІІ ступенів №2, науковий керівник – Набок Надія Геннадіївна, учитель вищої категорії, старший учитель, викладач біології, хімії та екології Славутицької ЗОШ І–ІІІ ступенів №2.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: