Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

16 лютого - можлива дата вторгнення на територію України військ Російської Федерації: країна в готовності

16 лютого - можлива дата вторгнення на територію України військ  Російської Федерації: країна в готовності  фото

У понеділок, 14 лютого, міський голова Славутича Юрій Фомічев провів апаратну онлайн-нараду з керівниками структурних підрозділів Славутицької міської ради та її виконавчого комітету. Пріорітетним було безпекове питання, яке турбує не тільки наше місто, а державу в цілому.

Звернення міського голови Юрія Фомічева:

З усіх засобів масової інформації чуємо повідомлення, що вся країна в готовності, озвучена дата 16 лютого, як можлива дата вторгнення на територію України військ Російської Федерації. Буду повторюватись, як говорить Уряд країни, треба бути готовими, але зберігати спокій. Ймовірність такого сценарію, на мою думку, не дуже висока, але ймовірна. Враховуючи те, що ми знаходимось в 12 км від кордону з Білорусією, де відбуваються спільні навчання Російської Федерації та військ Білорусії, то ця загроза для нас також існує. Зрозуміло, що ніякої паніки не повинно бути - це ключове, чого ми не повинні допустити в нашій поведінці.

Сформувати загони оборони за тиждень чи за три дні, до ймовірного нападу - це неможливо. Тут працює виключно регулярна армія і сподівання саме на неї. Бачимо, що останніми днями відбувається патрулювання території держкордону. Сьогодні вночі було повітряне патрулювання, декілька днів назад ми бачили літак, який пролітав над Славутичем. Ми входимо в зону Північного округу і цей моніторинг ведеться постійно. Наші сили також зосереджені біля кордонів, тому все, що повинна робити армія, вона робить, а наше завдання працювати на своїх робочих місцях і не дозволяти паніці зруйнувати нашу економіку і наше життя. Це дуже помітно по повітряному простору. Вчора декілька авіакомпаній припинило авіасполучення з Україною, в першу чергу це пов'язано зі страховими ризиками. Страхові компанії перестали надавати гарантії власникам авіакомпаній. Відповідно, Кабінет Міністрів вчора прийняв рішення фінансової підтримки авіакомпаній і фактично дав страхові гарантії держави для того, щоб не зупиняти транспортне сполучення. Деякі компанії відреагували на це, тому сподіваюся, що найближчим часом всі повітряні рейси відновляться. Є ті хто зупинився і ті, хто працює далі, кожен по різному реагує на ту інформацію, яка сьогодні є.

Ситуація напружена і викликає занепокоєння у кожного, є запит від населення. Як буде відбуватися евакуація? Сучасна війна навряд чи передбачає евакуацію в прикордонних районах, так само як і бомбосховища. Ми маємо протирадіаційні укриття, а вони не є бомбосховищами.

Ще раз повторюю, на мою думку, такий сценарій малоймовірний, але готуватися до цього безперечно треба. Найкраща відповідь ворогу - це наш спокій і наша впевненість у тому, що ми готові до будь-якого розвитку подій. Ми відпрацьовуємо з громадською організацією створення загонів оборони, є відповідний алгоритм, як це відбувається, погоджений на рівні Міністерства оборони. Разом з тим, ми маємо батальйон територіальної оборони Вишгородського району, хоча через наш статус Київської області на чернігівській землі, для нас немає сенсу наявність такого батальйону, який дислокується на території Вишгородського району біля Києва. Тому ми ведемо перемовини з відповідними структурами, щоб батальйон територіальної оборони, який захищатиме Славутич, був Чернігівським батальйоном. Сподіваюсь, що тут ми досягнемо згоди для формування саме такої системи територіальної оборони.

17 лютого скликається позачергова сесія Славутицької міської ради, до порядку денного якої внесено безпекові питання, пропонується також погодити укладення КП «УЖКГ» договорів реструктуризації заборгованості за спожитий природний газ та теплову енергію і надання гарантії щодо їх виконання.

До цього, 14 лютого, у другій половині дня міський голова провів робочу нараду з директорами комунальних підприємств щодо забезпечення безперебійної життєдіяльності міста на випадок надзвичайної ситуації.

За повідомленням Славутицької міської ради.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: