Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому зросла кількість аварійних ситуацій у славутицьких багатоповерхівках?

Чому зросла кількість аварійних ситуацій у славутицьких багатоповерхівках? фото

Переважну кількість багатоквартирних будинків у нашому місті ввели в єксплуатацію в період з 1988 по 1989 роки, тобто понад 30 років. А відтак нормативні строки служби більшості інженерних систем вже закінчилися, що, в свою чергу, призвело до збільшення кількості аварійних ситуацій. Також частково виною цьому послужило те, що поточні ремонти в минулі періоди не виконувалися вчасно.

Зараз же переважна більшість мешканців звертається з вимогою виконати ремонт під'їзду, вхідної групи тощо. Але більшість з них бачить лише зовнішній стан будинку і з цього робить висновки щодо обслуговування та якості послуги, а ось що відбувається з інженерними мережами насправді - не помічає. Майже всі ці мережі вже фактично відпрацювали свій термін експлуатації, і для того, щоб привести їх до ладу, необхідні значні суми коштів та чимало часу, а перед управляючою компанією постає питання, що виконати першочергово: чи пофарбувати стіни, чи замінити аварійну ділянку труби або вентиль, чи відремонтувати щитову, чи щось інше?

Так, в КП "ЖКЦ" є відповідальна особа, завданням якої є проведення планових технічних оглядів (ТО), і ми цю модель зараз перелаштовуємо задля збільшення КПД - всі виконані ТО та виявлені зауваження вносяться до відповідного журналу, який закріплений за кожним будинком, контролюється усунення зауважень. Ми вважаємо, що це дасть змогу завчасно виявляти та замінювати аварійно небезпечні ділянки інженерної мережі будинку і тим самим попереджувати аварійну ситуацію.

Ось деякі нормативні (усереднені) строки служби конструктивних елементів та інженерного обладнання будинків:

– покрівля м'яка (рубероїдна) – 12 років;

– покрівля металева (чорний метал) – 10 років;

– покрівля металева (оцинкована) – 18 років;

– покрівля азбестоцементна (шифер) – 25 років;

– водостічні труби (зовнішні) – 8 років;

– трубопровід центрального опалення – 30 років;

– трубопроводи гарячого водопостачання – 30 років;

– вентиляційні шахти та короби на горищі – 30 років;

– водопровід та каналізація – 30 років;

– електропроводка – 25 років;

– ліфтове господарство – 25 років;

– теплоізоляція – 12-18 років;

– герметики, утеплювачі стиків – 15-18 років;

– двері вхідні зовнішні – 20 років.

Дивлячись на ці усереднені показники строків служби, одразу стає зрозуміло,чому сьогодні виникає більше аварійних ситуацій в інженерних системах багатоповерхівок у Славутичі.

На днях нами було ліквідовано аварійну ситуацію системи опалення в будинку №11 Московського кварталу (фото додається).

А ось що відбувається з чавунною трубою за 30 років експлуатації – прохідна здатність зменшується більш, ніж удвічі за рахунок вапнування на стінках трубопроводів.

За повідомленням КП "ЖКЦ".

 

Фото: КП "ЖКЦ"

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: