Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Про купання на Водохреще

Про купання на Водохреще фото

19 січня святкується одне із найбільших християнських свят – Водохреще, яке супроводжується традиційними купаннями в ополонці. У Православній Церкві України нагадують, що купання не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого благословіння чи духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було.

Навіщо священники освячують воду у річках?

Священники в цей день освячують води відкритих водойм не для того, щоби в ній купатися. Після дійства вона стає стає святинею. Саме як до святині – шанобливо, з повагою і благоговінням – ми маємо ставитися до води, освяченої на Богоявлення, кажуть в ПЦУ.

"З Євангелія ми знаємо, що, занурившись у води Йордану, Спаситель освятив їх та благословив для нас Таїнство Хрещення як необхідну умову для спасіння. Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо Він був безгрішним, а для того, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися. Таким чином Господь явив Свою готовність пережити все те, що переживає людина, яку Він спасає. Та в цій події постає ще один важливий сенс —повнота Пресвятої Тройці відкриває Себе світові: Син Божий приходить хреститися, голос Бога-Отця лунає з небес, а Дух Святий сходить, як голуб. Ось в чому зміст свята та особливого освячення води, і саме тому ми називаємо цей день не тільки Хрещенням Господнім, але й Богоявленням", — повідомляє ПЦУ.

Занурення в ополонку не змиває гріхи

Також у повідомленні ПЦУ зазначається, що незрозуміло з якою метою люди намагаються "наслідувати" Ісуса Христа та лізуть в ополонку, і часто в нетверезому стані.

"Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям — це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить — нехтувати даром Божим.

А щодо «змивання» гріхів, то нагадаємо: занурення в ополонку не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви", — зазначають в ПЦУ.

А що ви думаєте з цього приводу?

За інформацією Чернігів Сіті.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: