Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Штраф за безкоштовне використання пластикових пакетів

 Штраф за  безкоштовне використання пластикових пакетів фото

З 10 грудня починає діяти перший етап обмежень, передбачених законом України №1489-IX “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. Тим, хто порушить закон, загрожують значні штрафи: від 1700 до 34000 гривень.

Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Заборона не торкнеться біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипких продуктів та льоду.

Порушникам загрожують штрафи від 1700 до 3400 гривень, а за повторне порушення сума штрафу становитиме від 3400 до 8500 гривень. Найвищий штраф за продаж пакетів передбачено для підприємців – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень. Перевірятиме дотримання виконання закону Держспоживслужба, яка складатиме протоколи і відправлятиме їх до суду.

Коментар щодо втілення цього закону надав міський голова Славутича Юрій Фомічев.

«Думаю, що на це мають швидко відреагувати торговельні мережі, і сподіваюся, що вони спрацюють централізовано та ефективно. У громаді діє програма щодо стимулювання "зеленого" бізнесу. Та сказати, що вдасться швидко відреагувати на заборону – невпевнений… Це, напевно, один із найважчих законопроєктів цієї каденції. Особисто очікую, що саме цей закон змінить відношення до екології та поводження з відходами, циркулярної економіки, і лише тоді ми будемо мати абсолютно інші умови. На жаль, по-іншому суспільство не працює. Є лише два шляхи впровадження таких  ініціатив – це всім відомий метод "батога та пряника", коли є заохочення та покарання. Доки не будуть працювати ці дві складові – нічого не вийде. І скоро всі зможемо переконатися, як цей закон працюватиме», - зазначив очільник міста.

Як повідомив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, період адаптації перед набуттям чинності забороною використання пластикових пакетів для торгових мереж триватиме ще три місяці і закінчиться в березні 2022 року. 

Він уточнив, що з березня наступного року почнеться реалізація другого етапу закону – з магазинів зникнуть надтонкі та тонкі пакети. Як виняток, їх можна буде використовувати лише для пакування риби, м'яса, сипких продуктів, льоду. 

Пакети з більш грубого пластику можна буде тільки продавати, а не роздавати безкоштовно. За пакет без ручок і без бічних складок українцям доведеться заплатити 2 гривні, за пакет без ручок з бічними складками – 2,50 гривень, за пакет з ручками і з бічними складками – 3 гривні. Під заборону не потрапляють щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

Третій етап втілення закону почнеться з 1 січня 2023 року. Під забороною буде використання всіх пакетів до 50 мікрометрів, навіть тих, які зараз будуть використовуватися як первинна тара (для риби, м’яса, сипучих круп).

Як альтернатива - передбачається використання біорозкладних пакетів, які виготовляють з крохмалю або целюлози. Заступник міністра навів статистику, згідно з якою кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щороку. У більшості випадків кожен пакет використовується лише один раз.

За інформацією kievvlast.com.ua.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: