Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич - Еко місто

Славутич - Еко місто фото

Для когось Славутич — це лише невеличке місто Київської області, яке, як не дивно, територіально знаходиться в межах Чернігівщини. І даремно. Бо це унікальне для України місто з точки зору містобудування. І саме туди ми направилися із наступною навчальною поїздкою в рамках проєкту «Простір DIY».

Славутич — це наймолодше місто в Україні, він був побудований у рекордні строки з 1986 по 1988 роки, силами восьми, на той час, радянських республік для працівників Чорнобильської АЕС та їх сімей після евакуації з Прип‘яті. Дивовижно, але місто було спроектовано за абсолютно непритаманним для Радянського Союзу принципом. Замість сильного акценту на індустріалізацію, Славутич побудовано як зразкове гуманістичне місто, зосереджене на людині, та ще й посеред лісу із максимальним збереженням ландшафту.

Над будівництвом працювали архітектори, інженери, дизайнери, муляри з різних республік, звідти до міста було імпортовано чимало будівельних конструкцій. В результаті, і сьогодні ми можемо побачити поєднання пізньомодерністських стилів майже в усіх компонентах, які створюють зовнішній вигляд міста. І ще цікаво, що Славутич - єдине місто зведене в СРСР зі спланованою системою велосипедних доріжок!

Знаходячись у Славутичі ми змогли не тільки оглянути місто, а й відвідати одну з найцікавіших архітектурних подій року в Україні — SESAM 2021 Poliklinika by EASA Ukraine.

Це міжнародний фестиваль для архітекторів, художників та представників креативних індустрій, який щороку в різних країнах організовує Європейська Архітектурна Студентська Асамблея. В Україні ця подія відбувається вперше і, на жаль, через пандемію, із затримкою і в меншому форматі. Проте подивитися і навчитися все одно було чому.

Під час першого заїзду над переосмисленням простору закинутої поліклініки працювали тютори з Швейцарії, Німеччини, Іспанії і, навіть, Аргентини. Всього для проведення воркшопів було отримано близько 300 заявок з усього світу, з яких для реалізації відібрано 18. Метафоричні тимчасові інсталяції, аудіо-візуальні перфоманси, фізичні інтервенції в просторі – і закинута поліклініка перетвориться на музей сучасного мистецтва.

Хто зна, можливо колись, «Простір DIY» в оновленому кампусі Чернігівської політехніки також буде збирати спеціалістів з урбаністики, дизайну, архітектури з різних куточків Чернігівщини, України, або, навіть, світу? Чого б і ні?

 

А поки, з цією чудовою мрією у думках, продовжуємо працювати далі і очікуємо початку архітектурної резиденції, де вже безпосередньо перейдемо до втілення ідей майбутнього простору.

 

Проєкт реалізується ГО «Еко Місто Чернігів» у партнерстві з Національним університетом «Чернігівська політехніка» за підтримки Українського культурного фонду

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: