Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Дуга" внесена до реєстру пам’яток

Радіолокаційна загоризонтна станція "Дуга" внесена до реєстру нерухомих пам’яток України. Кабінет міністрів України вніс до державного реєстру нерухомих пам’яток України радіолокаційну станцію «Дуга». Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду в середу. «Команда МКІП ініціювала внесення «Дуги» до держреєстру задля подальшого її збереження. На жаль, з часом ....

Радіолокаційна загоризонтна станція "Дуга" внесена до реєстру нерухомих пам’яток України.
Кабінет міністрів України вніс до державного реєстру нерухомих пам’яток України радіолокаційну станцію «Дуга». Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду в середу.
Команда МКІП ініціювала внесення «Дуги» до держреєстру задля подальшого її збереження. На жаль, з часом об’єкти, що знаходяться в Чорнобильській зоні поступово руйнуються. Якщо не вживати жодних заходів, зона з роками буде спустошуватися. Цього не можна допустити , адже наша спадщина – не лише місцевість навколо електростанції. А й будівлі, що знаходяться на її території. Тож зараз ми працюємо над визначенням інших об’єктів, які повинні бути частиною списку нерухомих пам’яток», – написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram-каналі.
Він зазначив, що хоч сама «Дуга» і зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, об'єкт є однією з візитівок зони та її стмволом. Ї
«Це рішення посилить шанси України на внесення Чорнобильської зони до ЮНЕСКО загалом», – додав міністр.
Про ЗГРЛС "Дуга" та містечко Чорнобиль-2
Загоризонтна радіолокаційна система «Дуга» (індекс: 5Н32) — об’єкт, насамперед відомий своїми гігантськими антенними конструкціями, який не дає спокою багатьом мандрівникам світу, адже оповитий багатьма легендами та загадками.
Загоризонтна радіолокаційна система «Дуга» – таємний радянський військовий об’єкт, не позначений на жодній із відомих широкому загалу мап. За ідеєю проєктувальників, завдяки цій системі радянські військові могли б отримати сигнал, якщо США випустили б ядерні ракети у бік СРСР, тим самим вигравши безцінні хвилини для прийняття рішень про відповідь.
Об'єкт на території зони відчуження — це приймач. Парний йому передавач був у Любечі-1 у Чернігівській області.
🔲Початок будівництва станції – 1972 рік. Перший сигнал – 1976 рік.
🔲Низькочастотна антена: висота - до 150 метрів, довжина – до 500 метрів.
🔲Високочастотна антена — близько 90 метрів у висоту та близько 270 метрів в довжину.
Такі розміри пов’язані з необхідністю максимально ефективного сприйняття сигналу, що проходив тисячі кілометрів. Вірогідно, що саме вони стали причиною, чому за класифікацією НАТО система називалася Steelyard або Steel Work.
🔲Поряд з антенами знаходилась станція зворотно-похилого зондування іоносфери «Коло», яка призначалася як допоміжна до ЗГРЛС для визначення поточних параметрів іоносфери.Містечко, де стоять антени, мало назву «Чорнобиль-2». В ньому проживало близько тисячі людей, серед яких військові, обслуговуючий персонал та їх родини. Умови життя у невеликому місті були досить комфортними.
🔲 Не всі жителі Чорнобиля-2 мали доступ всередину внутрішнього периметру з окремим КПП, де безпосередньо знаходилися антени. Територія всередині цього периметру нейтрально називалася «Радіоцентр дальнього зв'язку.
Чорнобиль-2 не було позначено на карті, замість нього значились дитячий табір та ліс.
🔲Пересічні громадяни на Заході не мали гадки, що саме працює у СРСР, коли на цивільних короткохвильових частотах почали чути характерні спотворення-стукіт. Цей ефект дав системі прізвисько «Російський дятел» і став причиною появи ряду теорій про походження дивного сигналу.
Після аварії, 27 квітня командир комплексу Володимир Мусієць дав розпорядження відключити «Дугу» у Чорнобилі-2, щоб системи охолодження не затягнули радіоактивні аерозолі та пил всередину.
🔲У жовтні 2019 року митці проєкту «ARTEFACT» створили масштабну лазерну інсталяцію на «Дузі». Автори назвали свій перформанс «Чорнобильське сяйво». Тоді антена вперше засяяла різноманітними лазерними барвами.
Побачити "Дугу" та інші локації офіційно затверджених маршрутів можна, якщо відвідати Чорнобильську зону.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: