Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Я пообіцяв меру, що прикладу максимум зусиль для того, щоб лікарня працювала" - інтерв'ю з генеральним директором лікарні

В Україні розпочалася третя хвиля пандемії, і Славутич не відстає. Статистика хворих на коронавірус з кожним днем збільшується, також не падає відсоток людей, яким роблять щеплення від COVID-19. Який зараз стан хворих в місті? Як проходить вакцинація? Та багато чого іншого ми запитали у Вольського Ярослава, генерального директора Славутицької міської лікарні...

В Україні розпочалася третя хвиля пандемії, і Славутич не відстає. Статистика хворих на коронавірус з кожним днем збільшується, також не падає відсоток людей, яким роблять щеплення від COVID-19. Наразі відомо, що оперативний штаб МОЗ збільшив інтервал між щепленнями до 90 днів. Тобто друге щеплення, яке призначене людині будуть робити не на 28 день, а на 90. Який зараз стан хворих в місті? Як проходить вакцинація? Та багато чого іншого ми запитали у Вольського Ярослава, генерального директора Славутицької міської лікарні. Перше, що цікавить зараз жителів – це як проходить вакцинація, як відчуває себе людина після щеплення.                                     

Вакцинація в місті тільки почалася
- Відомо, що два тижні тому закінчили вакцинувати близько 90 людей. Коли будуть вакцинувати інших?

- Вакцинація від коронавірусу проходить в три черги. Перша черга, коли вакцинують медичний персонал та при залишках вакцини, можливо поодинокі випадки, носіїв громадської думки. Тому, в першій хвилі у Славутичі крім медичних працівників було декілька депутатівта працівників міської ради. 9 березня розпочалася вакцинація у нашому місті. Другий виїзд планується на 20 березня, будуть вакцинуватися медичні працівники, які не потрапили в першу хвилю, також частина соціальних працівників, носії громадської думки, медичні працівники екстреної медичної допомоги, діячі культури, релігійні діячі, представники поліції, вихователі та вчителі, яким 60 та більше років. Інші жителі будуть йти в третю чергу. Чому ми не будемо вакцинувати пацієнтів, які зараз вдома? Тому що на сьогодні до міста приїжджає команда з Києва, яка знаходиться у Славутичі лише один день. Це не наші працівники роблять щеплення. Сподіваємось, що найближчим часом ми підпишемо договір з Національною службою здоров’я України про пакет щодо вакцинації. І вже ми будемо вакцинувати наших жителів за допомогою наших місцевих медичних працівників, які до речі зараз проходять навчання по даній тематиці. У нас вже сформовані дві команди, які будуть цим займатися, в тому числі з виїздом до жителів по місцю проживання. Всі інші жителі будуть вакциновані пізніше.

- Чи відомо як себе почувають люди після щеплення?

- Так, звичайно. Зі ста чоловік ми подали одинадцять випадків, в яких зафіксували несприятливі події після імунізації. Симптоми, які відчували ці люди, зокрема це: підвищена температура тіла, слабкість, млявість, втома. Ці симптоми у людей були один-два дні. Наслідок імунної відповіді. До речі, з цих ста чоловік вакцинували близько 70 медичних працівників.

- Ви вакциновані?

- Я ні, я перехворів у січні місяці. Планую вакцинуватися в квітні або в травні. Тобто мене буде вакцинувати команда з нашої лікарні.

- Оперативний штаб МОЗ збільшив інтервал між щепленнями до 90 днів. Зі сторони медицини, це якось може вплинути на організм?

- Ні. Аналізуючи всесвітні дослідження стосовно вакцинації, можна зробити висновок, що імунна відповідь була краща у тих людей, у яких був подовжений час між вакцинаціями. Тому збільшення інтервалу між щепленнями покращить і посилить імунну відповідь організму. Людина яка отримала навіть одну дозу вже не захворіє тяжкою формою.

- Як Ви думаєте, навіщо збільшили інтервал?

- Думаю, ми слідуємо за європейськими стандартами та протоколами. Я вважаю, що це непогано, адже для імунітету людини гірше не буде.

                                                        Коронавірс б’є антирекорди

Відомо, що статистика хворих на коронавірус у Славутичі тільки зростає. Третя хвиля поширюється на всій території України, не оминає і Славутич. Відомо зі слів генерального директора лікарні, що є люди, які хворіють повторно та повертаються у лікарню з гіршими симптомами. Тобто третя хвиля загалом середньої та важкої тяжкості захворюваності.

- Чи зростає рівень хвороби?
- Так, і дуже швидко зростає. Мало того, що до нас стало надходити набагато більше пацієнтів. Після новорічних свят у нашому місті було затишшя. У нас знаходилося не більше десяти пацієнтів у відділені, а на сьогодні їх двадцять два. Підтверджено, що це випадки середньої та важкої тяжкості ковідних пневмоній. Двадцять пацієнтів потребують постійної кисневої підтримки. Тобто це пацієнти, які практично не можуть знаходитися вдома. Вони повинні бути в лікувальному закладі, та під кругло добовим наглядом медичного персоналу.

Лікарня інтенсивно готується до третьої хвилі. І я категорично проти того щоб жителі їхали лікуватись до Переяслава, адже це 300 кілометрів від рідного міста. До речі, вже навіть у Славутичі є підтверджені повторні випадки зараження на СOVID-19. Тобто хворіють ті люди, які раніше перехворіли. Є випадки, коли у пацієнта офіційно підтвердили ПЛР у вересні місяці, а зараз ці пацієнти поступають повторно. Тобто через пів року немає імунної відповіді і людина повторно хворіє. Така специфіка продовження пандемії.

Вийшов вчора наказ Міністра охорони здоров’я, повертаючись до теми як лікарня готується до третьої хвилі, що нашій лікарні дозволено відкрити ще тридцять ковідних ліжок. Тобто у нас є дозвіл на відкриття 60-ти ліжок. Для чого це? Ми розуміємо, що може виникнути ситуація, як під час другої хвилі, коли у нас всі ліжка були заповнені, коли був ризик, що люди будуть на коридорах, але добре, що наша система та лікарня справилася з цим навантаженням. Ми боїмося, що під час третьої хвилі може бути інша ситуація, що цих тридцяти ліжок буде замало, тому можливо, що будемо відкривати сорок, п’ятдесят ліжок, в крайньому випадку шістдесят. Тому зараз ми інтенсивно працюємо над цим. Головне, щоб ці ліжка були забезпечені кисневою підтримкою, бо людина яка поступає в лікарню повинна обов’язково бути нею забезпечена. У нас було тридцять ліжок, їх ми повністю забезпечили, мало того ми були кращими в Київській області. Хай це буде не багато – тридцять ліжок, але вони були повністю забезпечені киснем, важлива якісна медична допомога. Тепер у нас стало більше ліжок, тому ми зараз працюємо над тим, щоб всі місця були забезпечені киснем, щоб при необхідності ми мали змогу одночасно надати медичну допомогу шістдесятьом жителям міста.
- У місті є люди, які до сих пір не вірять, що існує коронавірус. Що з цим робити?

- Так, є люди, які не вірять у коронавірус, але їх стає все менше. Що саме цікаво, що такі «невіруючі» в більшості випадків потрапляють в реанімацію, і їх погляди кардинально змінюється, в тому числі на майбутнє життя. 

- Люди, які хворіють вдруге, у них погіршуються симптоми?

- Звичайно, і це характерно у даний час пандемії, що практично 100% людей, які приходять до нас з повторним захворенням на коронавірус – це середня та тяжка форма протікання. Якщо 70% легень уражені ковідною інфекцією, то людина знаходиться у такому напівкритичному стані що їй необхідний кисень, адже без нього вона просто помре. 

- Чи залежить рівень вакцинованих людей від рівню хворих?

- Так. Вакцинація потрібна, щоб нормально працював колективний імунітет. Тобто чим більше людей вакцинують, тим нижче буде ризик того, що люди будуть хворіти і передавати інфекцію один одному. Тому вакцинація повинна бути обов’язково для того, щоб нам перервати цей ланцюг передачі інфекції від хворої людини до здорової. Чим більше ми вакцинуємо, тим менша ймовірність, що людина захворіє.

- Ваша думка, скільки Україні знадобиться часу щоб вийти з карантину?

- На сьогодні на це питання не надасть ніхто відповіді, тому що порівнюючи моє бачення на коронавірус двох місячної давності з сьогодні: ми не знали, що пацієнти почнуть хворіти повторно, ми не знали, що ці пацієнти будуть хворіти важче. Що буде далі, одна надія на вакцинацію. Або ми вакцинуємо більшу половину населення, або ми будемо хронічно хворіти один за одним. Зараз специфіка третьої хвилі пандемії, така – хворіє молодь. На вчорашній день з 12 тисяч хворих офіційно підтвердили пневмонію у 600 дітей. У 600 дітей офіційно підтвердили коронавірус. Раніше такого не було, у першій та другій хвилях хворіли зокрема люди віком шістдесят років та більше. На сьогодні коронавірус помолодшав і діти також стали джерелом розповсюдження інфекції.

                                                       Обвал фейків на лікарню

Не перший раз у мережі Фейсбуку з’являються дописи, де жителі міста розповсюджують фейкову інформацію про лікарню та про лікарів міста. Нібито лікарі, які працюють у місті більшість з Чернігова та з незрозумілих причин не приймають пацієнтів. Розповсюджують інформацію, що жителі, які хворіють на корона вірус лікуються за власні кошти. Сьогодні ми вирішили нарешті дізнатися, чому деякі мешканці міста розпускають фейкову інформацію.
- Нещодавно опублікували списки лікарів, до яких відтепер можуть звертатися славутичани. Вони всі з Чернігова?

- Ми набираємо багато різних лікарів. У нас на сьогодні 52 лікаря зі Славутича, і 13 сумісників з Києва та Чернігова. Але сумісники працюють не кожного дня. Наприклад, лікар-кардіолог, лікар-невропатолог та лікар дитячий кардіоревматолог працюють по середам. У нас є списки, де записано коли і по яким дням приймають ці лікарі. Я вважаю, що ми на правильному шляху, коли залучаємо лікарів. Немає у нас можливості залучити лікаря, щоб він працював постійно лише в Славутичі. Мало того, той самий нейрохірург, їх три в чернігівській області, і один з них працює у нашій лікарні, я вважаю, що це супер досягнення. Крім того, прошу жителів, що ми хочемо з вересня місяця відкрити комп’ютерний томограф, це наше серйозне бажання, це буде великий плюс для наших жителів стосовно діагностики будь-яких хвороб. Знову ж таки, не потрібно буде їхати в Чернігів. Скільки людей їздили на діагностику в інше місто, людина себе погано почує, у неї висока температура тіла, а їй приходиться наймати автотранспорт, сидіти в чергах. Тут очевидно, що це тільки плюс для міста та для комфорту жителів. А хто звичайно має бажання, будь ласка, хай їде до Чернігова і там його приймуть ці ж лікарі які працюють у нас в лікарні, або звернутися до того ж приватного лікаря в Славутичі. І отримати професійну консультацію, але вже на платній основі. 

- Чому деякі лікарі пішли з Міської лікарні до Славмеду?

- По-перше, людина хоче мати кращі та комфортні умови, які можна створити за рахунок фінансів. Ми не маємо можливості забезпечити тому ж самому сімейному лікарю заробітну плату у розмірі ста тисяч гривень. Чому? Тому, що одна ситуація, коли сімейний лікар, який працює в закладі, а в нашому випадку, у лікарні сімейний лікар утримує багато ще кого. Наприклад, утримує медичну сестру, можливо і не одну, інший медичний персонал, ту ж саму невідкладну медичну допомогу, ту ж саму хозслужбу. Приватний лікар він працює сам на себе, і він має можливість, як на мій погляд, з великою різницею в порівнянні з нашими сімейними лікарями, отримувати гарну заробітну плату. Тому зрозуміло, що приватні лікарі, хочуть просто заробляти більше і все. 

- Які зараз перспективи у державних лікарень?

- Я думаю, що згодом, нас зможуть розсудити славутичани. У жителя міста є вибір, або він заключає декларацію з приватним сімейним лікарем, або заключає з лікарем, який працює у нашій лікарні. Звісно є ще третій варіант, він може заключити декларацію з чернігівським чи київським лікарем, але в більшості випадків жителі міста заключають зі славутицькими лікарями. На сьогоднішній день є випадки, коли жителі йдуть від приватників до наших лікарів у міську лікарню. Хочу звернути увагу, що в Славутичі вперше з’явилась медична конкуренція і я вважаю - це добре, особливо для жителів.
- Чому на лікарню ллється стільки фейкової інформації від жителів?

- По-перше, людина, яка почала це робити – це бот, тому що це не людина, яка може прийти і сказати прямо у вічі про проблеми, а те, що славутичани цьому вірять, це інше питань. Лікар-кардіолог проконсультував за зиму більше 300 людей, тобто ці люди, вони дякують, що не потрібно їхати в Чернігів, а можна просто записатися на прийом. Звісно, що лікар не може проконсультувати 100 пацієнтів за день. Аналізуючи ситуацію, можливо ці фейки навіть пише психічно хвора людина, тому що дуже прискіпливо і не правдоподібно. Будь-хто зі славутичан можуть впевнитися в тому, що це не правда, вони можуть зателефонувати своєму сімейному лікарю і запитати, чи ведуться прийоми лікарів, а вірити фейкам, вибачте, я вважаю, що це нечесно, і в пергу чергу, до медичних працівників. Лікарня працює, медичні працівники працюють та приймають славутичан, а замість того, щоб дякувати їм, вони навпаки ллють бруд.

Багато хто розповідає, що лікарі не отримують ковідних коштів. Є наказ по формування команд, у нашій лікарні є чотири команди лікарів, які надають медичну допомогу ковідному відділеню. В середньому у кожній команді по 12 лікарів. Мого прізвища тут немає, скажу відразу. Всі хочуть рахувати кошти, без питань. В цих командах є головна медична сестра, тому що потрібне контролювати у відділені. Вона йде у відділення, спілкується з пацієнтами. Нам дозволили 60 ліжок, і якщо вони будуть зайняті, то мені, скоріше за все, потрібно бути в цій команді. Велика частина лікарів хворіє, тому можливо і мені потрібно буде одягати білий халат та йти у відділення, як це відбувається у багатьох лікарнях, як в Переяславі-Хмельницькому, або у Білій Церкві. Чому? У нас йде серйозна нехватка лікарів. І ми нікуди не дінемось, тому що жителям потрібно допомагати, їх потрібно лікувати. По-друге, є наказ щодо врегулювання питань доплати працівникам медичних команд. Приймаю рішення не тільки я, нас п’ять чоловік приймає рішення. Медичний директор знає хто з лікарів проводить часу з пацієнтам у ковідному відділені. У лікаря, який контактує більше з пацієнтами повинна бути заробітна плата більше ніж у того, хто менше контактує з хворими. Тому для цього сформована комісія згідно наказу, яка приймає рішення скільки кому потрібно отримувати. Це все офіційно підтверджено.

- Які досягнення у Міської лікарні з початком нового року?

- Перше - це те, що з вересня місяця у нас жоден житель міста не поїхав лікувати ковід до інших міст. І я вважаю, що це в першу чергу заслуга наших медичних працівників. Так, звичайно, що жителі вчасно звертаються. У нас за цей час не скорочено жодного медичного працівника, я також вважаю, що це заслуга. Взагалі, заслуг багато, але нашій роботі повинна дати оцінку наша громада. Тому що прикро, повертаючись до тих самих фейків, що жодна людина і ті жителі, які приходять за допомогою, що вони не заступилися за лікарню. Це навіює думку, що напевно для жителів неважливо, де лікуватися, чи тут у рідному місті, чи в Чернігові, чи в Києві. Тому що лікарі, які приїжджають та читають цей весь бруд, їм також неприємно. Вони допомагають, консультують, лікують, а йде брехня, що їх немає. Мабуть настане день, коли тіж лікарі скажуть: «Дорогі славутичани напевно Вам потрібно приїжджати до нас в Чернігів, ніж нам їхати до Вас, витрачаючи свій час та енергію». Коли ту ж саму заробітну плату лікар отримає в Чернігові, і всі витрати та проблеми та не комфортність ляже на плечі жителям, тому що поїхати на консультацію до Чернігова - це втрачені сили, енергія, час та нерви. 

- Що змушує повертатися Вас на своє робоче місце? Дивлячись на фейки, образи чи навпаки гарні слова у сторону лікарні.

- Я командна людина. Ніколи не буду змінювати свою думку. Якщо я тут, то повинен нашу лікарню привести в порядок. Я пообіцяв меру, що прикладу максимум засиль для того, щоб лікарня працювала. Є багато задумок, які найближчим часом ми втілимо в життя.

Дивлячись на те, що відбувається у Фейсбуці – це, в першу чергу, образливо. Деякі медичні працівники приходять до мене в кабінет з тривогою, тому що надавати пацієнтами допомогу, які тяжко хворі, і це в більшості випадків психологічно подавлені пацієнти, а медичні працівники вони також мають психологічний вплив. Їм важко, а крім того, коли вони відкривають Фейсбук і бачать як на них безпідставно сиплять бруд…

А тут ще й депутати-піарники, та місцеві «бізнесмени», розповідають як вони відстоюють права жителів та медиків, як борються, не покладаючи сил та здоров’я, за справедливість. Які до речі не допомогли жодним чином, не медичним працівникам, не жителям міста в ці скрутні ковідні часи. І це все підриває моральний клімат серед медичних працівників.

Я хочу запевнити всіх жителів міста, не хвилюйтеся, лікарня має можливість, має забезпеченість, має багато справжніх медичних професіоналів, які зможуть надати ефективну медичну допомогу.
Бажаю всім здоров’я!


Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: