Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Інтерв'ю з новаторкою ідеї створення PartyBus у Славутичі Русланою Шаговою

До Міжнародного жіночого дня ми підготували для наших читачів інтерв'ю зі славутицькою підприємницею Русланою Шаговою. Руслана є новаторкою створення ідеї PartySlavBus у місті Славутичі, жінка, яка надихає своєю творчістю та мотивує підприємців-початківців...

До Міжнародного жіночого дня ми підготували для наших читачів інтерв'ю зі славутицькою підприємницею Русланою Шаговою. Руслана є новаторкою створення ідеї PartySlavBus у місті Славутичі, жінка, яка надихає своєю творчістю та мотивує підприємців-початківців.
Зустрілися ми з Русланою, щоб поговорити про її успіхи у бізнесі та розповісти вам особисту історію успіху Руслани та її чоловіка.
- Як з'явилася ідея створити PartySlavBus?

- Почалося все з форуму підприємців, яке організували робітники Агенства регіонального розвитку. Ми вчилися писати бізнес-плани. Але так як в кінці потрібно було створити свою ідею, написати для неї бізнес-план, а потім презентувати, то я створила своє ідею. Спочатку це було створення автобуса-кафе, і я їхала виступати з цією ідеєю. Через рік Славутицький міський фонд підтримки підприємництва оголосив конкурс, головним призом якого - фінансування ідеї. Тобто надати зворотну фінансову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень. Потрібно було подати готовий проєкт, але поки ми подали на конкурс ця ідея трансформувалася в мобільно-розважальний центр PartySlavBus. І ми виграли цей стартап за що дякуємо ФПП та конкурсній комісії.

- Це спільний проєкт?

- Ні, це сімейний проєкт, тому що я була наваторкою ідеї, а чоловік мене підтримав та писали бізнес-план ми разом, а ще нам допомагають друзі і родичі у втіленні.

- Ви це робите для грошей чи для душі?

- Я давно шукала чим хотіла зайнятись, у мене було дуже багато ідей, але все було щось не те, а ось ця ідея мені більше для характеру підходить. Я працюю в культурі давно, тому мені звичайно хотілося щось в цьому напрямку, щось творче. Це все ж таки підприємницька діяльність, а щоб платити податки потрібно заробляти.

- У Вас творча професія та творчий бізнес, чи не втомлюєтесь Ви від цього?

- У мене, в принципі, була не зовсім творча професія, я діловодом працювала. Робота з документами, але в творчому колективі. Тому саме робота в творчому колективі надихала мене до такого рішення.

- Важко поєднувати роботу і підприємницьку діяльність?

- Я пішла зі своєю посади. Зараз працюють з монтажем, редагуванням. Якщо працювати над PartySlavBus, то це потрібно працювати тільки над ним, проcувати цю ідею і далі, займати свої нішу на ринку послуг. Я й раніше розуміла, що поєднувати роботу з бізнесом буде важко, але зараз я це ще й відчуваю.

- Розкажіть свою історію успіху.

- Поки що такого прямо успіху немає. По документам ми працюємо тільки півроку. Карантин та локдаун "загнав" нас у рамки. Ми придбали автобус, ми вклали в нього гроші, підшукуємо колектив. Поки що ми виводимо цю ідею на ринок, більше рекламуємо, просуваємо цей продукт, вчимося працювати в новому форматі, заробляємо репутацію.

- Що Ви порадите початківцям-підприємцям?

- Дуже важко почати, особливо коли немає коштів, коли немає спонсорів, в таких ситуаціях починаєш брати гроші в кредит. Наш вклад в PartySlavBus у два рази більший ніж допомога від фонду. Тому що ідея виявилася дорожчою ніж думалося, то є місце кредиту також. Ми не розслабляємося, ми працюємо, вже почали працювати і на території Чернігова та його області.

- Які у Вас плани на цей рік?

- Нам потрібно повертати кошти, пропонувати якісну послугу клієнтам тому ми повинні плідно працювати, знаходити нові ідеї.

- Що є найважчим у Вашій справі?

- Справа приємна, проект дарує і повинен дарувати радість. Нам дуже приємно, коли з нашого розважального закладу виходять люди після свята з посмішками та дякують. Важко в плані технічному. Автобус бере витрати. Послуга не надто дешева, як кажуть клієнти, але ж автобусу потрібне пальне, обслуговувати його також потрібно, а це все гроші. Коли люди приходять на свято, або на вечірку, то двигун у автобуса не виключається, тобто він працює весь час. Всередині дуже багато апаратури: світло, звук, мікрофони - це все працює від акумуляторів.

- Що Вас надихнуло створити таку ідею?

- Я давно мріяла створити щось особливе, цікаве, щось своє. Хотілося чогось незвичайного. Хотілося, створити щось для дітей у нашому місті, тому що для дітей мало розваг. Щоб вони могли проводити свої дні народження. У більшості міст є така тенденція - шукати чим заманити туриста, для цього потрібно, щоб у міста була якась особливість. Наприклад, у Закарпатті є трамвайчики, які катають людей між горами, а у Славутичі буде PartySlavBus, який катає з екскурсією туристів по місту, а з вікон можна дивитися на гарні краєвиди.

- Чи вигідний такий бізнес у маленькому місті?

-Судячи з Бізнес – плану то вигідний. Але як показують перші місяці роботи в карантині та локдауні, то складно. Ми звісно будемо старатися для славутичан, але все ж таки присутній орієнтир на чернігівського клієнта, споживача, тому що там більше людей та більший відсоток замовлень.

- Чи плануєте Ви розширятися?

- Справа у тому, що ідея з PartyBus вже запатентована киянином Олександром Душко, у якого велика компанія в столиці. Коли ми писали бізнес-план, то виявилося що ця ідея вже існує, тому ми уклали договір по франшизі з їх компанією та маємо право працювати в Чернігівській області та у Славутичі.

- Чи можна вважати Вас бізнес-леді?

- Мабуть рано ще про це говорити. Ще мало часу пройшло, але дуже хотілося б колись вирости до цього звання.

- Чи заважає карантин?

- Звісно, тому що є санітарні обмеження, не можна збирати багато людей. У нас автобус розрахований на 30 осіб, але ми не маємо право наразі збирати стільки людей. Ми, теоритично, можемо проводити і квести, і вечірки, як за бажанням клієнта, так за нашим бажанням. Можна придумати безліч чого, але карантинні обмеження заважають це втілювати. В нашій сраві це дуже заважає.

- Пріоритет більше на чернігівців чи на славутичан?

- Ми славутичани, ми зробили цей проєкт для славутичан, ми зареєстровані у Славутичі, платимо податки також тут, і ми тут і будемо залишатися. Але так як ми маємо право виїжджати за місто, ми мобільні, тому виїжджаємо до Чернігова, Любеча, Ріпкок, нам це не заборонено. Сказати чесно, у Славутичі також не мало проводимо різноманітних свят, я навіть не рахувала де більше замовлень. Наприклад, у Славутичі ми вже немало провели дитячих днів народжень в межах однієї родини, групи чи класу. Ми всіх запрошуємо користуватись нашими послугами, приводити дітей на вечірки, які будуть анонсуватися, для дорослих також будуть тематичні вечірки з музикою, танцями, караоке в приємній своїй компанії. Як потеплішає почнемо виїздити на гарні природні фото локації.

- Хто є Вашою підтримкою та правою рукою?

- Звісно це чоловік, який мене постійно підтримує, який мені допомагає у всьому. Якщо навіть подивитися на цей бізнес з іншою сторони - технічної, то це більше чоловіча робота. Адже потрібно контролювати та перевіряти, в якому стані автобус, якщо щось потрібно змінити або налагодити, то у цьому мені він допомагає. Я вже казала, що це більш сімейна справа, якби мене не підтримав у створені проєкту мій чоловік, то мабуть, я і не наважилася б.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: