Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ВР попередньо підтримала новий вид покарання за домашнє насильство. Що про це думають славутичани?

На засіданні Верховна Рада України (ВР) прийняли попередньо законопроєкт, в якому до вже існуючим видам покарання за домашнє насильство додали посильну адміністративну відповідальність. За домашнє насилля додали такий вид адміністротивної відповідальності - суспільні корисні роботи...

На засіданні Верховна Рада України (ВР) прийняли попередньо законопроєкт, в якому до вже існуючим видам покарання за домашнє насильство додали посильну адміністративну відповідальність. За домашнє насилля додали такий вид адміністротивної відповідальності - суспільні корисні роботи, які будуть оплачуватися порушникові. При цьому плату за виконані суспільні роботи будуть надходити постраждалому від насилля.

Про це повідомили на засідання ВР 3 лютого цього року.

Законопроєкт №3908-1 "Про внесення змін в Кодекс України про адміністративні порушення відносно посилення відповідальності за скоєня домашнього насилля та насилля за ознакою статі" підтримали 328 народних депутатів.  У проєкті пропонується, що за скоєння домашнього насилля, або насилля за ознакою статі відповідатимути також військовослуюбовці, поліцейські та інші громадяни України.

Також в законопроєкті пропонується, що нести відповідальність за домашнє насильство будуть особи, на яких поширюється дія дисциплінарних статусів.  Також пропонується збільшити строки притягнення до адміністративної відповідальності за скоєне домашнє насилля строком з тьох до шести місяців. Законопроєктом передбачається використання нового альтернативного виду покарання - виконувати суспільні корисні роботи. Що про цю частину думають славутичани?

Місцева славутицька волонтерка Олена Морозова пише, що домашнє насилля - це реальна проблема, і реальне покарання, тепер воно більше дієве. Але на розсуд Олени, вона б трохи  посилила відповідальність. Але це ще не всі тонкості Законопроєкту. За перше порушення людині, яка скоїла домашнє насилля можуть призначити до сплати штраф у розмірі від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів (наразі це від 11 350 гривень до 22 700 гривень для адміністративних порушень). Або ж замість штрафу можуть призначити громадські роботи на 30-40 годин виконання, або ж призначити суспільні корисні роботи від 100 до 240 годин, або адміністративний арешт до 10 діб.
В Законопроєкті зазначено, якщо людина скоїть повторне дамашнє насилля протягом року, то їй можуть присвоїти виконання суспільних робіт від 240 до 360 годин. Таким чином, цей проєкт діє на тих, хто причинив моральне, фізичне, економічне насилля в сім'ї. 

- Це трапляється скрізь і люди не люблять про це говорити. Тому потрібно щось з цим робити! Багато хто займається наслідками цього, але мало що робить, аби запобігти цьому. Для жертв сімейного начилля потрібно заснувати Центр реабілітації. Місце, де жінка зможе прийти, де вона буде не в безпеці, де її приічать до прибирання та приготування їжі... Цього жаху не повинно бути! Не має нічого стращніго ніж бачити жінку з двома синяками під очима! - прокоментував славутичанин Олег Лялін.

Чим відрізняються громадські від суспільних робіт виконання? Справа в тому, що за виконання суспільних корисних робіт повинні запатити. Суспільні роботи - це вид та перелік робіт, який зазначає відповідний орган місцевого самоврядування. Громадські роботи - це виконання робіт звинуваченим у вільний час від навчання чи роботи.


Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: