Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

інтернет зв’язок на території зони відчуження стане значно краще

Vodafone розширив покриття на території зони відчуження високошвидкісним мобільним інтернетом 4G. Особлива увага до забезпечення зони відчуження якісним покриттям з боку оператора зумовлена підготовкою до запуску пілотного проєкту моніторингу пожежної безпеки на території Чорнобильської зони відчуження. Проєкт буде реалізовано спільно з Державним...

 
 

Vodafone розширив покриття на території зони відчуження високошвидкісним мобільним інтернетом 4G

Особлива увага до забезпечення зони відчуження якісним покриттям з боку оператора зумовлена підготовкою до запуску пілотного проєкту моніторингу пожежної безпеки на території Чорнобильської зони відчуження. Проєкт буде реалізовано спільно з Державним агентством України з управління зоною відчуження.

«Сучасні технології відкривають широкі можливості для миттєвого виявлення займань у лісовій місцевості. Завдяки співпраці з Vodafone у Чорнобилі запрацює технологія NB-IоT, яка побудована на концепції «інтернету речей» та дозволяє безпечно і швидко передавати інформацію між об’єктами. А це, у свою чергу, дає можливість миттєво реагувати на пожежні ситуації та локалізовувати їх. Я вже неодноразово наголошував, що ефективне запобігання виникненню пожеж напряму залежить від технічного оснащення та застосування smart-технологій. До того ж, розширення мобільного покриття сприятиме розвитку інвестиційної та туристичної привабливості одного з найпотужніших українських магнітів», – зауважив Роман Абрамовський, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

За словами першого заступника Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Андрія Пляцка, розширення покриття високошвидкісним мобільним інтернетом на території зони відчуження – це перший крок у рамках реалізації пілотного проєкту з будівництва системи моніторингу пожежної безпеки, який заплановано реалізувати у партнерстві з Vodafone.
«Світовий досвід ліквідації лісових пожеж показує, що мобілізація усіх сил і засобів протягом перших 30 хвилин дозволяє зменшити негативні наслідки від вогню. Тому, дуже важливо, щоб у зоні відчуження була ефективна та сучасна система, яка дозволить оперативно виявляти місце займання та реагувати на нього», – наголошує Андрій Пляцко.

За словами заступника генерального директора Vodafone Україна Андрія Большакова, наступним етапом підготовки до запуску «пілоту» стане тестування роботи тепловізорів, які будуть встановлені на висоті та охоплять значну територію. Це перше в Україні подібне рішення, яке Vodafone розробляє та реалізовує ексклюзивно для Чорнобильської зони відчуження. В подальшому його можна буде масштабувати на інші пожежонебезпечні території України.

Моніторинг пожежної безпеки планується здійснювати за допомогою технології NB-IоT на базі мережі LTE, яка призначена для «інтернету речей». Технологія NB-IоT забезпечую високий стандарт безпеки – шифрування та аутентифікацію на базі SIM-карти, які недоступні в інших технологіях. Окрім того, вона дозволяє оптимізувати енергоспоживання, збільшуючи термін життя батарей девайсів до 10 років. При цьому, ємність мережі значно вища, ніж у голосової мережі.

Окрім того, Vodafone Україна підключена до глобальної connectivity платформи Vodafone та має власний Data-центр для обробки та збереження даних. Саме ці складові дозволяють компанії реалізовувати амбітні та інноваційні проєкти на базі «інтернету речей».

Нагадаємо, що високошвидкісний мобільний інтернет від Vodafone з’явився в Чорнобильській зоні відчуження у 2016 році. Базову станцію 3G було запущено у Прип’яті. Розгортання 4G від Vodafone на території зони було розпочато у листопаді 2018 року.

За інформацією Державне агентство України з управління зоною відчуження

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: