Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Топ факти про український геноцид

Кожну четверту суботу листопада в україні традиційно вшановують День жертв Голодомору. Наймаштабніший голод у Україні був у 1932-1933 роках. Як стверджують історики, найбільший Голодомор на території України був зроблений штучно комуністичною владою. В...

Кожну четверту суботу листопада в україні традиційно вшановують День жертв Голодомору. Наймаштабніший голод у Україні був у 1932-1933 роках. Як стверджують історики, найбільший Голодомор на території України був зроблений штучно комуністичною владою. В Україні від масового голоду померло 3,9 мільйонів людей, а по всій території Радянського союзу - 7 мільйонів.



У 2006 році верховна Рада офіційно признала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

2

Вченіта історики до сих пір сперичаються з приводу точності жертв. Інститут демографії та соціальних досліджень розробив методологію оцінки втрат в Україні в результаті Голодомору 1932-1933 роках на основі ститистичних даних. https://idss.org.ua/holodomor

3

По даним Станіслава Кульчицкого, восени 1932 року в Україні майже 25 тисяч колхозів влада висунула підвищені плани хлібозаготовок. Не дивлячись на це 1500 колективних господарств змогли виповнити план та не потріпили під смертельний голод. 

4

Більше всього українців померло на сучасних територіях Харківської, Київської, Сумської, Полтавської, Черкаської, Дніпропетровської, Житомирської, Вінницької, Чернігівської, Одеської областях. Також багато українців померло на території Молдови, яка тоді входила до складу Радянського союзу.

 


Приблизно 81% померших від голоду в Україні були українцями, 4,5 - росіянами, 1,4 - євреями, 1,1 - поляками. 

5

Одним з перших про голод в СРСР написав американський журналіст Малкольм Магеридж у грудні 1933 році. Журналіст описав свої подорожі до україни та Кубані.



Саме слово "Голодомор" впрерше з'явилося в друкованих газетах українських емігрантів в Канаді та США. В Радянському союзі тоді говорили про "трудності з продовольством", а не про голод.



Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: