Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Відповідь зони на підвищення радіації

Нині в зоні відчуження відбувається метрологічна перевірка датчиків, які зафіксували значне перещення контрольних рівнів потужності еквівалентної дози. Радіаційний фон у зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану...

 


Нині в зоні відчуження відбувається метрологічна перевірка датчиків, які зафіксували значне перещення контрольних рівнів потужності еквівалентної дози. Радіаційний фон у зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану (АСКРС) Державного спеціалізованого підтриємства  "Екоцентр".

АСКРС - це система радіаційної безпеки, яка створюється навколо радіаційно небезпечних об'єктів та радіаційно небезпечних територій. АСКРС виконує цілодобовий збір, обробку інформації про радіаційний стан на території зони відчуження для своєчасного виявлення перевищень встановлених контрольних рівнів та підготовки проєкту оперативного управлінського рішення.

Основний елемент системи - автономний датчик виміру потужності еквівалентної дози (ПЕД) гама-випромінювання (GammaTracer). Його технічні характеристики:

- Діапвзон випромінювання ПЕД: 20 нЗВ/год - 10 ЗВ/год;

- Діапазон робочих температур: -40 - +70 С;

- Автономне енергозабезпечення від елементів живлення кожного датчика.

До складу АСКРС входять 39 регламентних та 18 позарегламентних датчиків виміру ПЕД "GammaTracer", які розташовані на території всієї зони відчуження, проммайданчика ЧАЕС та у місті Славутичі. Інформація з датчиків надходить до оперативно-диспетчерського центру  (ОДЦ), який розташований у місті Чорнобилі. по радіоканалу та автоматично обробляється за допомогою ПЗ "DataEXPERT". Спостереження за постами виміру ПЕД ведеться цілодобово 1раз на годину, а у випадку перевищення контрольного рівня система автоматично переходить в аварійний режим і інформація датчиків передається один раз у 2-5 хвилин. Також є можливість спостерігати онлайн інформацію про ПЕД з постів контролю на інтернет-постарі (http://www.srp.ecocentre.kiev.ua/MEDO-PS/index.php).

Починаючи з 17 листопада цього року фахівцями ДП КИЇВОБЛСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ для датчиків виміру ПЕД  "GammaTracer" у ближчій зоні, включайчи проммайданчик ДСП "ЧАЕС", а саме: ВОС-3, ВРП-750,  КОПАЧИ, НАФТОБАЗА, ПОЖЕЖНЕ ДЕПО, ВІДВІДНИЙ КАНАЛ, СВЯП-2 та ЧОРНОБИЛЬ-2, була проведена метрологічна перевірка. 

Відповідно до методики метрологічної перевірки зазначені датчики опромінювалися стандартним джерелом високої потужості. Проведення цих робіт призвело до підвищення ПЕД на 1,5-2 години.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: