Завантаження ...

Юрій Фомічев відповів на запитання молоді Славутича

Напередодні Дня молоді міський голова Юрій Фомічев відповів на запитання молоді Славутича – Чи вдається Вам поєднувати таку відповідальну і складну роботу із сім’єю? – Це важко. Я намагаюсь бути гарним ,атьком і чоловіком. – Що Ви робите у вільний від роботи час? – Вільного часу обмаль, і коли він з’являється, я ....

 

Напередодні Дня молоді міський голова Юрій Фомічев відповів на запитання молоді Славутича

– Чи вдається Вам поєднувати таку відповідальну і складну роботу із сім’єю?
– Це важко. Я намагаюсь бути гарним батьком і чоловіком.

– Що Ви робите у вільний від роботи час?
– Вільного часу обмаль, і коли він з’являється, я приділяю його сім’ї.

– Яка Ваша найулюбленіша книга?
– Найулюбленіших, мабуть, немає. Зараз читаю «Місто стартапів» Рубена Ньювенхауза. Він, до речі, був у Славутичі два роки тому. «Місто стартапів» – це про Амстердам. Звичайно, ми не можемо порівнювати Славутич із мегаполісом, але деякі речі можемо для себе взяти.

– Чи уявляли Ви себе в дитинстві мером?
– Ніколи.

– Тоді ким мріяли стати?
– Це окрема історія. У дитячому садочку, коли був випуск і всіх питали, хто ким хоче бути, звичайно, хлопці хотіли бути танкістами або космонавтами. Я казав, що хочу бути директором. Це викликало сміх у залі і змусило мою мати почервоніти. Ким хотів бути? Певний період хотів бути лікарем, потім з’явилась мрія бути економістом. Врешті-решт закінчив «банківську справу», але в банку жодного дня не працював. І так склалась доля, що сьогодні я міський голова.

–Які у Вас виникають емоції, коли чуєте або читаєте про себе щось погане, і як Ви справляєтесь з цими емоціями?
– Це сучасна українська політика. Мені це, звичайно, не подобається, але інколи жартую, що зробив собі операцію і вирізав нерви. Я реагую на це нормально, як на політику.

Яку характеристику своїй професії Ви б дали, знаючи всі її нюанси?
– Я б ще більше погодився з Володимиром Удовиченком, який казав, що робота міського голови — це «каналізація», маючи на увазі сферу соціальних послуг. Це найбільш правильна характеристика того, чим ми займаємось як міська влада, місцеве самоврядування. Це створення комфорту для людей і максимальне зменшення негативних речей.

– Який Ваш улюблений супермаркет або кав’ярня у Славутичі?
– Я цього сказати не можу, бо це вже буде реклама. Мені всі подобаються, особливо ті, які виникли завдяки славутичанам, славутицьким підприємцям. Мені це трошки більше подобається, бо в них трошки більше душі. Але подобаються всі, дякую всім нашим підприємцям за те, що вони вірять у Славутич, довіряють міській владі, відкривають тут бізнеси, сподіваються на краще майбутнє. А славутичан закликаю ходити до славутицьких кав’ярень, купувати у славутицьких магазинах. Зрозуміло, за тими речами, яких у нас немає, ми можемо поїхати до Чернігова або знайти в інших містах. Все, що є в Славутичі, мені здається, досить гарної якості і варто уваги.

– Чи боїтеся ви захворіти на COVID-19?
– Не хочу точно, я ж нормальна людина. Страху немає, але з цим треба навчитись жити, приділяти увагу особистій гігієні, слідувати всім обмеженням та рекомендаціям фахівців – і тоді все буде добре.

– Коли плануєте закінчувати ремонт 2-ї школи і що там буде?
– По оптимістичним прогнозам закінчення ремонту планується до 1 вересня, але цей ремонт залежить від обсягів фінансування від будівництва ЦСВЯП, а будівництво сповільнилось, обсяг коштів зменшився, тому можливо це ще затягнеться на осінь. Коли школа буде готова — це буде сучасна початкова школа з новим обладнанням, новими меблями.

– Коли планується ремонт спортивного майданчика у Бакинському кварталі?
– У Бакинському кварталі ми зробили основу для майданчика, так само і в Чернігівському. Це пов’язані проєкти, спільний проєкт з НАЕК «Енергоатом». Вони нам подарували сертифікат на 950 тис. грн. Частину робіт – те, що вже зроблено, – ми виконали на кошти міського бюджету. А на саме покриття гроші отримано від НАЕК та у вигляді авансу вже сплачено підряднику. Сподіваюсь, до кінця липня всі роботи будуть зроблені, а далі ще буде стояти питання огорожі майданчиків – ми це беремо на себе, і найближчими місяцями ця огорожа також з’явиться.

–Чи поновлять локацію «кресты»?
– Це принципова позиція після того хайпу, який підняли щодо арок навпроти ПДМ. Ми залишили цю локацію такою, як є. Щоб можна було порівняти, які були колони до ремонту і які вони стали. Ми витримаємо цю паузу і в наступному році локацію «кресты» доведемо до такого ж стану, як і арки перед ПДМ.

– Чи повернуть зону wi-fi і світло на Inlight?
– Я хочу домовитись із молоддю, що ми зробимо це спільно. Я беру на себе зону wi-fi, тут з’явиться світло, а з іншого боку, я хочу, щоб молодь дбайливо ставилася до всіх конструкцій, які тут знаходяться. Якщо ми спільно реалізуємо, я готовий взяти на себе свою частину, а молодь, при нашій участі (матеріали ми знайдемо), вийде на толоку та приведе місце до ладу.

– Чи будуть покращені умови в притулку для собак?
– У нас немає притулку – у нас є карантинний майданчик, він має функцію перетримки. Але через наше гуманне ставлення до тварин – і це правильно – ми їх утримуємо там довший час, хоча цього не повинно відбуватись на таких майданчиках. Замість цього ми повинні побудувати сучасний якісний притулок, скоріш за все із залученням коштів певних грантових програм. Цей напрямок опрацьовується, є концептуальне бачення, як воно повинно бути, є місце. Рік назад ми з головним архітектором та нашими американськими партнерами проїхали декілька локацій. Тому цей притулок буде.

А майданчик повинен зникнути, тому що він не відповідає жодним нормам притулку. Після майданчика тваринка повинна потрапити або в сім’ю. Або є інший процес – евтаназія, яку би не хотілось застосовувати. А тваринки, які на волі, – стерилізовані та прищеплені. На жаль, щороку з’являються нові тваринки. Це означає, що ми знову втратили людське обличчя і викинули когось на вулицю. Мені здається, за останні кілька років ми досягли успіху щодо щеплення та стерилізації тварин. Дякую молоді, яка приділяє увагу нашому майданчику, вигулює собак, це для них дуже важливо. Минулого року я сам долучався до подібної ініціативи: ми роздавали цуценят, які народились на вулиці. Роздали більше 40 цуценят. Дякую всім, хто долучився.

– У Вас також є собачки – хто займається вигулом? Ви відповідальний хазяїн, прибираєте за своїми улюбленцями?
– Вигулюємо по-різному. Прибираю обов’язково – це принципова позиція. Моїй собачці не повинно бути за мене соромно.

– Де у Славутичі можна погуляти та відпочити і чи планується відкривати якісь клуби або подібні заклади?
– У нас є де погуляти і відпочити, починаючи з активного відпочинку на скейт-парку, на стадіоні. Найближчими тижнями відкриється спортивний майданчик біля 4-ї школи, це якщо ми кажемо про спортивний напрямок. Інфраструктура Славутича щодо активних та інтелектуальних розваг дуже розвинена. Нам, можливо, не вистачає масштабності, але і ринок Славутича замалий, для цього достатньо доїхати до Чернігова.

Що планується у Славутичі? Ми повинні починати освоювати котлован та зберігати мрію, що тут колись з’явиться вода, бо її просто необхідно мати в Славутичі. Але сьогодні в такому вигляді його можна використовувати як велотрасу, велотріалтрасу, цю локацію ми будемо освоювати. А де відпочити? Мені знається, що місць для розваг вистачає, нічні клуби є, але з не дуже гарною репутацією. Але розваги для Славутича – це, скоріш за все, подієві речі: фестивалі, конкурси, квести. Хотілось би розвивати відпочинок на Дніпрі, перетворити Якір на якісну зону відпочинку, така мета є.

– Чи буде покращена система відеонагляду в місті, бо сайт «Смартлінк» не працює і жителям не відстежити, що відбувається.
– Цією системою користується наш моніторинговий центр, поліція користується, коли треба відтворити подію. Наразі у Славутичі вже більше сотні камер із сучасною системою. Хотілось би, щоб вони були більш сучасні, з використанням нейронних мереж штучного інтелекту, але сьогодні це достатньо дорого для малого міста. Я мрію, що найближчим часом у нас з’явиться саме така система. А до камер ми закрили доступ для всіх саме з метою безпеки. Тому що системою користувалися також з недобрих намірів. Але на будь-який запит мешканця міста, якщо він буде обґрунтований, ми можемо надати запис тієї чи іншої події.

– Чи активний Ви користувач Youtube і на які канали підписані?
– Я не активний користувач Youtube. Тут дивлюся «МедіаДім», тому що у мене пакет телебачення від «Укртелекому». Ми вже не перший місяць намагаємось домовитись про включення славутицького телебачення до пакета «Укртелекому», принаймні для славутицьких користувачів. А так дивлюсь цікаві відео та події, які варті уваги.

– Чи граєте Ви в ігри на телефоні?
– На жаль, ні. Звичайно, це розвантажує, але останні роки я не пам’ятаю, щоб мені вдавалося це робити, бо часу не вистачає.

– Питання-звернення: передбачити у бюджеті кошти на проведення ремонту приміщення Вільного молодіжного простору, оплачуваних стажувань молоді у виконавчих органах місцевого самоврядування та преміювання молоді (14–35 років) за внесок у розвиток громади (подібно до національної премії).

– У нас є премія від міського голови, яка має певні досягнення. За особистий внесок молоді в розвиток міста можна започаткувати – вважаю, це класна пропозиція, може бути цікавою мотивацією. Щодо молодіжного простору: ми зробили його на базі ЗБІЦу, зараз розглядається інша локація, і її справді треба відремонтувати, щоб вона була більш придатна для використання. Але необхідне обладнання в молодіжному просторі вже є. Ми навіть кажемо «знайдіть ще місце в Україні, де можна провести дискотеку в бібліотеці». Тому беремо в роботу пропозицію, і все зробимо.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия