Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Обливаний понеділок. Традиції другого Великоднього дня

Обливаний понеділок. Традиції другого Великоднього дня  фото

Обливаний понеділок (також Поливаний, Великодній, Світлий, Волочильний понеділок) — це другий день Великодніх свят. Цього року він припадає на 17 квітня.

У давнину люди вірили, що у понеділок після Пасхи вода стає цілющою та оздоровлює людей. В цей день прийнято поливати інших водою для духовного очищення.

Зараз в Україні звичай перетворився на розвагу та зберігся здебільшого в західних регіонах. Розповідаємо, яких традицій прийнято дотримуватись у цей день.

Традиції Обливаного понеділка 

Основні звичаї Обливаного понеділка пов'язані з водою. Раніше в цей день було прийнято, щоб парубки ходили по хатах, де є дорослі незаміжні дівчата, та обливали їх. За це їм дарували писанки. На Сколівщині дівчата давали хлопцям крашанки, навпаки, щоб уникнути обливання.

На Гуцульщині дівчата ховали великодні яйця за пазуху, а парубки намагались їх відібрати. Отримавши яйце, вони обливали жінок водою.

Схожі традиції існують і в інших країнах Європи, зокрема, у Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині.

У Світлий понеділок є також традиція ходити в гості до родичів, друзів, пригощати один одного великодніми смаколиками. Діти відвідують старших членів родини, несуть їм паски та крашанки. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: