Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Символіка Масляної

Символіка Масляної фото

В цій статті ви дізнаєтеся про персонажів, забави та ритуали Масляної

Млинці (вареники)

Головним символом Масляного тижня є млинці чи вареники, які слов'янські народи асоціюють з сонечком та наближенням весни. В кожної родини були свої рецепти з різноманітними начинками і без. Люди запрошували гостей та пропонували поласувати власними смаколиками. В народі здавна ввжалося, чим більше в цей день буде з'їдено млинців (вареників), тим кращим і урожайнішим буде рік.

Прикрашені колеса

Народні гуляння на Масляну завжди супроводжуються прикрашеним стрічками та квітами колісним колом, яке кріплять на жердину. Протягом тижня люди носили його вулицями, співаючи пісні. Вздовж доріг катали запалені старі колеса. За повір'ям, якщо запалене колесо докотиться до будинку і жодного разу не впаде, то рік буде щасливим та врожайним, а дівчата швидше вийдуть заміж.

Опудало

Створене із соломи та ганчір'я опудало в народі називають Мареною. В перший день свята під пісні та колядки опудало вдягали в жіночі наряди, носили на руках і водили навколо нього хороводи. А вже на останній, сьомий день, його спалювали на центральній площі. Таким ритуалом люди проводжали зиму та вітали весну. Вважалося, що спалення Марени також допоможе очиститися, захистить від страждань та хвороб.

Всепрощення

Сьомий день Масляної — прощений день або ж Прощена неділя. Цього дня прийнято просити один в одного вибачення, щоб таким чином очиститись перед Великим постом. Тому свято Масляна — чудовий привід для примирення з рідними і близькими, очищення і підготовки до Великодня.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: