Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Турецька ангора - особливості породи

Турецька ангора - особливості породи фото

Турецька ангора - одна з найстаріших порід кішок, свій початок бере з тварин, які ще в давнину проживали на території Туреччини. Ці кішки дуже цінувалися, а тому їх власниками були тільки важливі персони, як наприклад турецькі султани або європейські монархи. Раніше Турецька ангора вважалася дуже цінним і дорогим подарунком. Але так сталося, що свого часу ця порода ледь не зникла з лиця землі, а тому влада Туреччини створила програму з розведення цих котів у зоопарках Стамбула і Анкари.

Коти породи Турецька ангора редставляють собою домашніх улюбленців з пишною білою шерстю, не менше пишним хвостом і яскраво блакитними очима. Однак часто зустрічаються коти з різним кольором очей . Щодо останнього, то згідно турецької легенди у пророка Мухаммеда була улюблена кішка, за описами саме цієї породи - турецька ангора, біла з різного кольору очима.

До Європи Турецька ангора потрапила в кінці XVI століття і вже на початку XIX століття набула широкого поширення, оскільки в той час в європейських країнах практично не було інших довгошерстих порід кішок.

Пізніше представників породи стало значно менше, а тому заводчики спробували створити свій варіант Турецьких ангор в результаті вони вивели котів, які зовсім трохи відрізнялися від оригіналу, - більш важким кістяком і більш пишною шерстю.

Уже в наш час спроби заводчиками збільшити кількість родоводів Турецької ангори привели до того, що все частіше почали з'являтися коти і кішки які відрізнялися від білого забарвлення. Після цього набуло актуальності питання про якість котів, адже якщо тварина білого кольору відразу виділяється і порода впізнається з першого разу, то при інших кольорах її можна сплутати з, наприклад, навіть з Сибірської кішкою.

Саме тому сьогодні заводчикам рекомендують не розводити кольорових Турецьких ангор, а зберігати оригінальний природний вигляд цих кішок. І ще цінну пораду, беручи до уваги те, що чистокровні кошенята породи Турецька ангора цінуються набагато більше, ніж змішані особини.

В Україні, та й в Європі також, зараз часто безпородні кошенята, в яких спадковість від Турецьких ангор дуже мало, продають як породистих. Це, в свою чергу, через недосвідченість в цьому плані покупців веде до істотного зниження цікавості до породи, так як створює у власників цих котів неправильне уявлення про Турецьку ангору. Можливо з цієї причини в останні роки кількість тварин цієї породи досить сильно скоротилися.

Опис породи

Турецька ангора - кішка дуже гнучка, а в порівнянні з іншими породами - більш велика. Вона справляє враження справжньої леді - витонченою, граціозною. Тіло її пропорційне, добре складене, сильне. Потужна шия, струнка. Добре розвинені плечі, а також груди. Спина широка, м'язиста. Лапи міцні та довгі. Хвіст довгий, покрити й по всій довжині шерстю, біля основи широкий, звужується до кінчика, має форму страусового пера.

Голова у представників породи широка, коротка, донизу загострена, при цьому підборіддя трохи закругленої форми. Ніс середній за розміром, трохи скошений. Вуха зазвичай короткі, на кінцях загострені і трохи опущені. Очі у кішки великі, блакитного або світло-бурштинового кольору. У російських турецьких ангор очі, як правило, зелені. Подібна риса є рідкістю для представників породи з інших держав.

Особливості породи Турецька ангора

Турецька ангора має поступливий характер. Вона неймовірно доброзичлива і комунікабельна, вміє дуже доступно висловлювати свої емоції.

Ці кішки ніжні, ласкаві, і разом з тим дуже цікаві і активні. Вони зазвичай повинні бути в курсі всього, що відбувається навколо. Тому знайте, що ваш новий вихованець буде постійно поруч з вами, не відстаючи ні на крок.

Коти прекрасно уживаються з людьми і швидко знаходять спільну мову з усіма членами сім'ї. Ці тварини вважаються дуже розумними, так як легко піддаються дресурі, швидко набувають хороші звички, нав'язані людиною, і добре розуміють у складних ситуаціях. Велика кількість часу представники цієї породи знаходяться в русі; багато любителів ангорських кішок кажуть, що рухаючись, вони нагадують витончену балерину.

Не забудьте! Будучи дуже активними, ці кішки не люблять довго сидіти на руках і, провівши там всього пару хвилин, зпригнуть, і знову будуть носитися по всьому будинку. Тому якщо ви віддаєте перевагу тиші і спокою, то, мабуть, турецька ангора вам не підійде.

Ангорська кішка дуже любить грати з іграшками. Вона буде накидатися на них, пригинатися в бік, ховати під килим і в інші потаємні місця. У зв'язку з цим порядок у вашому домі може бути порушений. Іноді, це пухнасте диво може зачаїтися; якщо у вашій квартирі є високо розташовані полички, то тварина буде саме там.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: