Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Прекрасне поряд (відео)

Прекрасне поряд (відео) фото

Історики та документалісти підготували серію фільмів "Українські палаци. Золота доба", де також розповіли про таємниці палацу в Качанівці, в якому перебував Тарас Шевченко.

Автори циклу "Українські палаци. Золота доба" відтворили первісний вигляд палацу в Качанівці у Чернігівській області, де любив зупинятися Тарас Шевченко, а в наш час там знімався відомий серіал "Кріпосна". 

Про це йдеться в повідомленні прес-служби 1+1.

Побудував споруду полководець Петро Рум’янцев-Задунайський. Цікаво, що окрім маєтку, він наказав звести навколо палацу спеціально спроектовані руїни і витратив на це таку ж кількість грошей, як і на сам маєток. Але навіщо це було необхідно, дивіться у новому фільмі команди Акіма Галімова. 

 
 

До розвалу СРСР палац у Качанівці був лікарнею для хворих на туберкульоз, до 1940 року будівлю використовували, як військовий шпиталь, а до війни – це був дитячий будинок-інтернат, на його стінах і зараз знаходять дитячі записи. Але найяскравіший період існування маєтку припав на середину XIX століття, коли там оселився меценат та бізнесмен Григорій Тарновський.

Тарновський був екстравагантною та заможною людиною – любив яскраві костюми і капелюшки у стилі Шерлока Холмса. Він мав 9 тисяч кріпаків, володів горілчаними і цукровими заводам. Саме на ці гроші він зробив перепланування та облаштування палацу. Головна мета перебудови – вразити гостей. Так, було добудовано другий поверх, збільшено загальну площу маєтку до 2000 квадратних метрів, побудовано навіть міні-палац для садівника. 

150 років тому палац відвідували відомі особистості. Вони проводили там декілька місяців, адже це було одне з найпопулярніших місць для світських заходів того часу в країні. Наприклад, до Тарновського приїжджали Микола Гоголь, Ілля Репін, який писав тут свою відому картину "Запорожці пишуть листа турецькому султану", композитор Михайло Глінка, якій створив у палаці відому оперу "Руслан і Людмила", приїзжав і справжній геній – Тарас Григорович Шевченко. Тарновський навіть придбав картину письменника та художника "Катерина", яка прикрашала стіни палацу. Зараз там можна побачити копію.

Гості часто збиралися в альтанці, де стояв білий рояль та стільці для відвідувачів. Часто там грав хор, який фінансував Тарновський. Він навіть придбав для нього справжню скрипку Страдіварі, яка зараз оцінюється в 40 мільйонів доларів. 

У Григорія Тарновського була дружина – кохання всього його життя. Коли вона померла, то він помер на наступний день.

Після смерті Григорія Тарновського, його маєток переходить у спадок до двоюрідного племінника Василя, який з дитинства там мешкав. Новий власник дуже любив костюмовані вечірки. Одного разу навіть підтягнув на галявину старі козацькі гармати, а вся прислуга була одягнена у козацький одяг. Але до чого призвели гучні гулянки – дивіться у фільмі.

Василь Тарновський зібрав в Качанівці найбільшу в світі колекцію українських старожитностей і передав її в дар українському народу, зробивши внесок в українську культуру. 

Нагадаємо, в документальному циклі із 8 серій продюсер історичних стрічок на 1+1 Акім Галімов разом з командою істориків, архітекторів з 3D реконструкцій та спеціалістів VFX відтворюють 8 повністю або частково зруйнованих українських палаців. 

Транслюється проект на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1 щоп’ятниці о 19:00. Наступної п’ятниці глядачі побачать історію палацу у Качанівці родини Тарновських. Особливістю якого є унікальна колекція українських старожитностей.

Проект в 2021 році став переможцем конкурсу соціально вагомого контенту PITCH UA 3, що був організований медіаконсалтинговою компанією Media Resourсes Management (MRM) за підтримки Проєкту Transformation Communications Activity (TCA) та "Зміцнення Громадської Довіри" (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: